Diareea

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , |

Diareea este o stare patologica caracterizata printr-o tulburare de tranzit intestinal cu evacuare frecventa a unor scaune lichide sau moi, insotite de o alterare a starii generale a organismului, crampe abdominale, greturi, varsaturi, colici, frisoane, indispozitie, oboseala si epuizare fizica accentuata.

Boala se declanseaza mai frecvent in sezonul cald, ca urmare a unor infectii cu agenti patogeni (microbi, ciuperci patogene, paraziti intestinali), greseli alimentare, mese copioase, alimente alterate, ciuperci otravitoare, unele boli intestinale si extraintestinale (apendicita, pancreatita, meningita) precum si a unor stari emotionale puternice, tensionate si alergice, calatorii indelungate in zone indepartate de locuinta, cu schimbarea regimului alimentar.

Tulburarile de tranzit sunt datorate unui peristaltism intestinal prea intens in care continutul lichid din intestine nu poate fi absorbit, in timp normal, de mucoasa intestinala.

In functie de afectiunea care declanseaza boala, scaunul mai poate sa contina mucozitati, puroi sau sange, produse de diferite microorganisme si de toxinele emanate de acestea, generand enterite si enterocolite, cu inflamatii grave ale mucoaselor.

Pierderile importante de lichide si de saruri minerale prin diaree provoaca o deshidratare progresiva a organismului si o slabire fizica cu grad mare de risc, in deosebi la copii. Diareele produse prin infectii cu Salmonella, Shigella, Campylobacter si Yersinia necesita a fi atent controlate, mai ales atunci cand copilul se afla intr-o colectivitate si exista pericolul de contaminare in lant.

Cel mai frecvent mijloc de infectare cu microbi, virusuri sau paraziti il constituie consumul de apa infectata sau alimente contaminate si nespalate (fructe, legume). La extinderea bolii contribuie si folosirea mainilor murdare in timpul mesei. Trebuie sa se imprime obiceiul bun al respectarii unui ritual al mesei, in ordine, calm si curatenie, iar masa sa fie considerata ca un moment solemn al zilei.

Din punct de vedere al evolutiei, poate exista diaree acuta sau diaree cronica.

a. Diareea acuta este datorata unor toxiinfectii alimentare, consumul de alimente neplacute si aparitia unei stari emotionale in timpul mesei (certuri). Boala survine la cateva ore dupa ingerarea alimentelor alterate, neplacute sau infectate si poate genera pana la 20 scaune pe zi, uneori cu sange.

Diareea acuta infectioasa constituie o problema grava de morbiditate si mortalitate pe tot globul. Anual sunt inregistrate in lume 750 milioane de cazuri cu diaree care afecteaza toate varstele, fiind mai grave la copii (5 milioane decese pe an).

In raport cu efectele globale asupra organismului, diareele acute pot fi hidrice sau denutritive.

Diareea hidrica consta continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...