Cum prevenim anemiile primăvara

Posted on 24 ianuarie 2009. Filed under: Boli de metabolism | Etichete:, , |

Anemia este o afecţiune maladivă care constă din scăderea, sub valorile normale, a numărului de globule roşii (hematii) şi a cantităţii de hemoglobină la unitatea de volum a sângelui. Ca urmare, se reduce cantitatea de oxigen şi substanţe nutritive transportate de sânge către diferite ţesuturi din organism. În funcţie de cauzele care determină aceste modificări cantitative şi calitative ale componentelor sângelui, există mai multe forme de manifestare.

Un prim semnal poate fi paliditatea sau culoarea galben-verzuie, fenomen ce apare la copiii subnutriţi şi cu un regim de viaţă necorespunzător şi la tinerele fete, mai ales când, în mod greşit, au adoptat un regim exagerat de slăbire. În aceste cazuri se produce o reducere drastică a fierului din hematii, ducând la modificări profunde şi grave în componenţa sângelui.

Starea de paliditate a pielii trebuie să fie verificată printr-o analiză amănunţită a sângelui, care ar putea semnala existenţa unor boli, mai uşoare sau mai grave. Se cunosc însă şi familii la care predomină o paloare a pielii, moştenită ereditar.

În afară de paloare, bolnavii pot acuza ameţeli, vertij, dureri de cap, insomnie, irascibilitate, astenie, oboseală, lipsa poftei de mâncare, tahicardie, suflu sistolic, insuficienţă cardiacă, indigestie, slăbiciune generală cu scăderea tonusului muscular, lipsă de vitalitate, incapacitate de efort fizic şi intelectual, ducând, uneori, la pierderea cunoştinţei.

Cure de primăvară cu infuzii de urzică vie

Tratamentele fitoterapeutice au la bază foarte multe măsuri eficiente de învingere a anemiei folosind ceaiuri, tincturi, macerate în vin, melite şi băi de plante. Majoritatea specialiştilor admit efectele benefice ale curelor de primăvară cu infuzii de urzică vie şi cu tije de păpădie (6 tije pe zi), pe o durată de 6-8 săptămâni.

De asemenea, se recomandă o cură de 2-3 săptămâni cu grâu germinat, fulgi de ovăz în lapte sau suc de orz verde. În zone montane se consumă fructe mature de ienupăr. Citeste tot articolul

Make a Comment

Lasă un comentariu

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...