Hemoragiile digestive, boala celor care abuzează de medicamente

Posted on 12 ianuarie 2009. Filed under: Boli ale aparatului digestiv | Etichete: |

În decursul vieţii este posibilă apariţia unor momente de spaimă, când survin, pe neaşteptate, hemoragii nemotivate şi necontrolate, cu sânge eliminat în diferite cantităţi. Un regim de viaţă riguros, precum şi urmarea anumitor proceduri terapeutice vă pot scuti de aceste neplăceri.

Hemoragiile digestive constau din ieşirea sângelui din vasele sanguine în urma lezării tubului digestiv şi inundarea ţesuturilor adiacente (hemoragii interne) sau evacuarea sângelui în exterior (hemoragii externe). În hemoragiile interne sângele se opreşte în ţesutul în care s-a spart vasul sanguin. Din cauza evoluţiei agravante şi imprevizibile se va apela, obligatoriu şi de urgenţă, la medic, pentru a elucida cauza sângerării şi pentru a începe tratamentul într-o fază incipientă.

În hemoragiile externe, declanşarea bolii şi efectele lor asupra organismului depind de locul producerii hemoragiei. Pot exista:

– hemoragii externe superioare, denumite hematemeză, declanşate în esofag, stomac, duoden, cu eliminarea sângelui pe gură;

– hemoragii externe inferioare, denumite melene, declanşate în intestinul subţire şi colon, cu eliminarea sângelui prin scaun.

Există şi alte forme de hemoragii externe, care nu au provenienţă numai la nivelul tubului digestiv. Printre acestea amintim epistaxis – curgerea sângelui din nas, hematurie – urinare cu sânge, metroragie – hemoragie uterină, hemoptizie – scuipare de sânge roşu provenit din plămâni, în caz de tuberculoză sau cancer pulmonar şi hemoragie cerebrală – provocată prin ruperea unui vas sanguin la nivelul creierului (apoplexie). Citeste tot articolul

Make a Comment

Lasă un comentariu

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...