Bolile reumatismale

Posted on 5 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , , , |

In sezonul rece al anului, cu frig, ceata si umezeasacea mai frecventa afectiune maladiva care domina viata, la o mare parte a populatiei, o constituie durerile reumatismale, care insumeaza peste 100 de afectiuni, frecvente in zonele temperate, in care se gaseste si tara noastra, dar absente in zonele calde (ecuatoriale si tropicale) si in zona polara. Mai chinuitoare sunt durerile reumatice in cursul iernii stiind ca „iarna toate durerile se trezesc si musca din incheieturile subrezite”.

Reumatismele cuprind afectiuni localizate la nivelul aparatului locomotor si la nivelul cardului, ca urmare a unor leziuni inflamatoare sau degenerative ale tesuturilor conjunctive.

Suferintele reumatice sunt predominant articulare (in zonele articulatiilor) si mai putin nearticulare (reumatism abarticular). Acesta din urma se manifesta prin periartrite, nevralgii, mialgii, neuromialgii, tendinite, bursite si tenosinovite.

Frecventa mare a reumatismului articular impune o abordare aprofundata, atat sub aspect anatomo-fiziologic cat si al simptomatologiei si al profilaxiei.

Cele mai acute si greu de suportat sunt durerile reumatice simtite, cu mai mare intensitate, de catre persoanele in varsta, „oameni trecuti spre iarna vietii”, cand reumatismele se instaleaza definitiv „in batranele oase ruginite”.

Reumatismele articulare cuprind doua grupe de afectiuni:

v      artritele (reumatisme inflamatoare si infectioase);

v      artrozele (reumatisme degenerative).

Cu foarte mare frecventa intalnim artritele, posibile la toate varstele, indiferent de sex.

In aceasta categorie intra:

– reumatismul articular acut;

– reumatismul secundar infectios;

– spondilita anchilozanta.

Reumatismul articular acut, numit boala Sokolski – Bouillaud, este o afectiune cu caracter infectios datorata infectiei cu streptococi si stafilococi care ating atat articulatiile cat si inima.

Boala apare cel mai frecvent continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...