Hipertensiunea arteriala

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita boala a omenirii afectand circa 20 % din populatia adulta. Statisticile arata ca aceasta boala si complicatiile sale fac mai multe victime decat cancerul si accidentele de circulatie la un loc. In raport cu populatia totala a tarii se considera ca S.U.A. ocupa primul loc in lume, cu cei 45 milioane de angajati care sufera de hipertensiune, tratamentul acestora fiind evaluat la circa 900 de dolari pe an pentru fiecare bolnav.

In Romania exista peste 2 milioane de hipertensivi depistati.

Boala consta din cresterea permanenta sau accidentala a presiunii de curgere a sangelui din ventriculul stang spre sistemul arterial si venos. Valorile normale ale presiunii arteriale sunt incadrate intre 13 cm coloana Hg (maxima) si 8 cm Hg (minima), indiferent de varsta. La persoanele bolnave de diabet zaharat valorile normale cresc cu 0,5 cm Hg. Peste aceste valori se considera instalarea hipertensiunii arteriale in 3 trepte:

– moderata cu valori de 15-17 cm Hg, cand muschii inimii se contracta pentru pomparea sangelui (presiune sistolica) si 9-10 cm Hg cand muschii inimii sunt relaxati (presiune diastolica);

medie cu valori de 18-19 cm Hg (sistolica) si 10,5-11,5 cm Hg (diastolica);

– critica la valori care depasesc 20 cm Hg (sistolica) si 12 cm Hg (diastolica).

In toate aceste cazuri, sangele este pompat cu un efort foarte mare iar inima si vasele sanguine sunt puternic solicitate si treptat degradate.

Valoarea minima (diastolica) este datorata rezistentei la dilatare a arterelor periferice, fiind un indiciu precis al instalarii hipertensiunii, intrucat arata ca inima are dificultati de a se relaxa chiar in starea de odihna.

Limitele fiecarei trepte prezinta mici variatii in functie de varsta, sex si greutate corporala, fiind ceva mai ridicate la barbati si la persoane obeze si mai in varsta. S-a stabilit ca hipertensiunea poate sa apara inca din tinerete. Pana la varsta de 30-40 de ani apare hipertensiunea subacuta, datorata unor stari tensionate, emotii mari si supraeforturi fizice si intelectuale. La varsta de 40-50 de ani apare hipertensiunea oscilanta, cu modificari numai la presiunea sistolica, in cazul starilor emotive sau la eforturi. Dupa varsta de 55-60 de ani se poate instala hipertensiunea fixa, cu valori permanent ridicate, datorita reducerii elasticitatii aortei si a instalarii aterosclerozei.

Unele persoane cu tensiune normala pot avea simptome de hipertensiune datorate emotiilor ivite in momentul masurarii tensiunii in cabinetul medical, cu valori mai mari decat cele constatate la domiciliu. Aceasta se numeste „hipertensiune in halat alb”. De aceea este necesara masurarea tensiunii timp de 4-6 saptamani, la diferite ore din zi si in diferite locuri.

continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...