Bronsiectazia

Posted on 4 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

Este o afectiune cronica, congenitala sau dobandita, caracterizata prin inflamarea neregulata a bronhiilor mici si mijlocii, infectarea lor cu bacteria Pseudomonas aeroginosa si stagnarea secretiilor in bronhiole. Marimea dilatatiilor este variabila, de la un sambure de cireasa pana la aceea a unui ou.

Formele dobandite apar dupa procese stenozante bronsice (tumori, corpi straini), abcese pulmonare, tuberculoza pulmonara, infectii ale cailor respiratorii superioare (sinuzite, rinite, rujeola, tuse convulsiva).

Boala apare mai frecvent dupa 40 de ani, in special la barbatii fumatori si la persoanele care au suferit de bronsita cronica si  pneumonii repetate, care au dus la fibroza si scleroza pulmonara. Incepe de la baza plamanilor, mai intai pe partea stanga, cu distrugerea musculaturii si dilatarea bronhiilor in diferite forme (cilindrica, fuziforma si sacciforma).

Episoadele infectioase apar toamna sau la sfarsitul iernii si se caracterizeaza prin tuse (la inceput uscata si apoi cu expectoratie muco-purulenta). Tusea devine rapid abundenta (100-300 ml/zi), mai ales dimineata la trezire sau la schimbarea pozitiei corpului cand secretiile adunate in timpul noptii devin inecacioase si necesita a fi eliminate, realizand astfel „toaleta bronhiilor”.

Evolutia bolii este cronica, cu episoade infectioase frecvente, tusea este insotita de hemoptizii grave prin pierderi vizibile de sange, complicate cu bronhopneumonie, abcese cerebrale, gangrene pulmonare, septicemii, cord pulmonar cronic si complicatii renale sau intestinale.Diminuarea secretiei bronsice se realizeaza printr-un regim cu lichide reduse si fara sare.

Tratamentele fitoterapeutice

Se pot face cu infuzii de plamanarica, patlagina, podbal, cimbru de gradina si isop sau cu decoct de iarba mare si fenicul.

Bune efecte are siropul din radacina de nalba si uleiurile eterice bogate in geraniol si citronelol, cu actiuni puternic bactericide.

Apiterapia recomanda:

v      tinctura de propolis (cate 30 picaturi de 3 ori pe zi), intr-un paharel cu apa calduta sau lapte;

v      miere de albine omogenizata cu diferite produse vegetale (petale de trandafir de dulceata, frunze proaspete de patlagina sau ceapa coapta).

Regimul alimentar

Continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: