Troscotul

Posted on 27 februarie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

troscotul_04.jpg  troscotul_03.jpg  troscotul_02.jpg

POLYGONUM AVICULARE L.

Familia Polygonaceae 

Alte denumiri populare: troscatel, brebenel, hericica, iarba gainilor, iarba noduroasa, laba gainii, sporis, tarsoaca, traganatoare, troscova. 

Descriere

Planta erbacee, anuala, cu radacina pivotanta in sol. Tulpina este taratoare pe suprafata solului, rar erecta, mult ramificata, cu ramuri subtiri si glabre. Frunzele alterne sunt eliptice sau lanceolate, scurt petiolate. Florile sunt mici, scurt pedunculate, rosietice, verzui sau albe pe margini, separate sau grupate cate 2-4 Ia subtioara frunzelor.

Infloreste din luna mai pana in septembrie. 

RaspandireSpecie frecventa pe terenuri necultivate, virane si batatorite, stadioane, marginea drumurilor, carari, santuri, gradini, curti si in diferite culturi, mai ales in zona de campie si de deal. 

Organe utilizate: Herba Polygoni avicularis – partea aeriana a plantei, cu sau fara radacini. 

Proprietati terapeutice

v      astringente, antidiareice (datorita taninurilor), hemostatice;

v      diuretice, depurative, antidiabetice;

v      hipotensive (datorita flavonoidelor), sedative;

v      remineratizante pentru anemici si convalescenti, tonifiante, aperitive;

v      vulnerare antiseptice si cicatrizante ale ranilor (datorita acidului salicilic). 

Actiuni specifice

v      afectiuni digiestive: diaree, dizenterie, ulcer gastric si duodenal, dispepsii, enterite, hemoragii interne, litiaza biliara, hemoroizi, lipsa poftei de mancare;

v      afectiuni ale aparatului cardiovascular: insuficienta cardiaca, edeme cardiorenale, hipertensiune arteriala;

v      boli ginecologice, infectii urinare, scurgeri vaginale, leucoree, metroragii, uremie, albuminurie, litiaza renala, menstruatii abundente, retentie urinara;

v      reumatism, artrite, guta;

v      afectiuni inflamatoare ale tractului respirator, raceli, hemoptizie;

v      dezinfectia si cicatrizarea ranilor, varice, flebite, plagi sangerande. 

Forme de utilizare

UZ INTERN

v      lnfuzie din 1-2 lingurite de herba uscata si maruntita Ia 200 ml de apa clocotita; se infuzeaza 10 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi, inainte de mesele principale, cu efecte in hipertensiune arteriala, diaree, tuberculoza pulmonara, reumatism, afectiuni renale.

v      Infuzie concentrata din 20 g de herba uscata Ia 200 ml de apa clocotita; se lasa sa dea in clocot 1 minut, se infuzeaza 5 minute si se iau cate 2 linguri pe zi, din care una seara.

v      lnfuzie din 25-30 g de herba uscata Ia 1 litru de vin rosu, din care se iau 3 pahare pe zi intr-un tratament care poate dura un timp mai indelungat.

v      Decoct din 20-25 g de herba uscata Ia 1 litru de apa rece; se fierbe pana scade Ia jumatate si se consuma integral in cursul unei zile.

v      Decoct din amestecul de troscot si cicoare fiert in lapte; se bea de 2-3 ori pe zi, inainte de mese, contra herniei si a hemoroizilor.

v      Decoct din 25-30 g amestec de troscot cu nalba, Iumanarica si seminte de in Ia 1 litru de apa; se utilizeaza sub forma de clisme antidiareice.

Observatii: Nu se administreaza intern Ia pacientii care sunt sub tratament cu anticoagulante. 

UZ EXTERN

v      Decoct din herba fiarta, care se terciueste si se aplica sub forma de cataplasme pe plagi deschise, avand rol cicatrizant.

v      Decoct din 75 g de herba uscata Ia 1 litru de vin alb care se fierbe pana scade Ia jumatate si se aplica sub forma de comprese sau spaIaturi pe rani proaspete si sangerande, avand rol hemostatic si cicatrizant.

v      Suc din herba proaspata, indoit cu apa, introdus cu un tampon in nari in caz de hemoragii nazale, avand rol antiinflamator si hemostatic.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Un răspuns to “Troscotul”

RSS Feed for FARMACIA VERDE Comments RSS Feed

Va multumesc pentru indicatii.
Din fericire, am lasat fumatul de multi ani (in urma ).Am incercat sa -i conving sa se lase si pe unii di cunostintele mele (dar cu regret, n-am reusit )


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: