Cele mai bune tratamente naturiste în conjunctivită

Posted on 1 aprilie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , |

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 02.11.2006.

Între organele de simţ ale omului, ochii reprezintă cel mai important organ şi, totodată, cel mai sensibil. Principalele infecţii oculare sînt conjunctivita şi blefarita.
Conjunctivita este foarte frecventă, în special la copii, caracterizată printr-o inflamaţie contagioasă a mucoasei conjunctivale care căptuşeşte partea internă a pleoapelor şi se răsfrînge pe globul ocular, pînă la periferia corneei. Forma purulentă a bolii este produsă de infecţiile cu diferiţi germeni microbieni. Bolnavul simte usturimi sau dureri în ochi, senzaţie de arsuri oculare şi „nisip în ochi”, mîncărimi şi înţepături, roşeaţă, lăcrimare intensă şi vedere înceţoşată. La examinarea oculară se constată congestionarea conjunctivei în zona din jurul corneei, care devine tulbure şi îşi pierde luciul.

După aspectul clinic, conjunctivita poate fi: catarală (produsă din cauze microbiene), purulentă, pseudomembranoasă, nodulară şi eruptivă. Cele mai frecvente sînt formele infecţioase cu secreţii mucoase, purulente sau fibrinoase, în funcţie de gravitatea bolii. Infecţia este constatată mai mult dimineaţa, la trezire, cînd pleoapele pot fi lipite din cauza secreţiilor care s-au uscat. Cea mai agresivă este conjunctivita virală, care se manifestă prin inflamarea unui ochi şi senzaţia permanentă a unui corp străin în ochiul virusat. După cîteva zile, inflamaţia se extinde şi la celălalt ochi. Dacă boala nu este tratată corect, apar senzaţii de fotofobie (intoleranţă la lumină), iar afecţiunea evoluează spre keratite (leziuni ale corneei).

Tratamentele fitoterapeutice în conjunctivită

Pentru uz intern, se consumă infuzie de silur (3 linguriţe la 200 ml apă), care se bea în cursul zilei; infuzie din frunze de coacăz negru (1 linguriţă la 250 ml apă), din care se beau 2 căni/zi; infuzie dintr-un amestec format cu 20 g albăstrele, 20 g muşeţel, 20 g nalbă mare, 20 g silur şi 20 g petale de trandafir, o lingură amestec la 200 ml apă clocotită, se lasă să infuzeze acoperit 15 minute şi se beau 2 căni/zi, avînd efecte în limpezirea vederii.

În uz extern, posibilităţile de tratare sînt mult mai diversificate, folosind spălături oculare, comprese, cataplasme şi instilaţii în ochi cu produse din plante cu proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, emoliente şi calmante: spălarea ochilor, compresele pe pleoape şi băile se fac cu infuzii sau decocturi din gălbenele, albăstrele, muşeţel, nalbă mare, soc, tei şi coada şoricelului, frunze de patlagină, pelin, salvie şi lacrămioare, petale de trandafir de dulceaţă, sulfină, isop, talpa gîştei şi turiţă mare, rădăcini de nalbă mare macerate la rece şi apoi fierte 10 minute la foc redus, fructe de anason, fenicul şi scoruş, apă din flori proaspete de albăstrele pentru pulverizări cu efecte tonifiante ale pleoapelor lăsate.

Dintre amestecuri, sunt recomandate continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...