Remedii din plante medicinale, utile in combaterea anorexiei

Posted on 21 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , |

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 03.07.2003.

Dupa cum ne-a spus colaboratorul nostru, prof. univ. dr. Constantin Milica, specialist in fitoterapie, pentru combaterea anorexiei se utilizeaza plante medicinale care stimuleaza secretiile gastrice, plante cu proprietati tonic-amare si plante aromatice: „De baza sint speciile recomandate in anaciditate, carora li se adauga si alte plante. Substantele amare din aceste plante, prin receptorii gustativi aflati in gura, excita mucoasa stomacului, marind secretia gastrica si, prin aceasta, stimulind pofta de mincare. Produsele amare au un efect pozitiv asupra mobilitatii intestinului si secretiei pancreasului. Cresterea aciditatii sucului gastric influenteaza dezvoltarea florei bacteriene, imbunatatind asimilarea si digerarea alimentelor”.

Formele de administrare a remediilor sint foarte variate. Deoarece la infuzie sau decoct gustul amar este greu de suportat, se pot folosi tincturile sau pulberile. Pentru copii se pot folosi cu succes siropurile amare, iar pentru adulti foarte eficienta este folosirea si sub forma de vinuri medicinale, atunci cind acestea nu sint contraindicate. Remediile se iau, de regula, cu jumatate de ora inainte de mesele principale.

Preparate din radacina de ghintura

O planta foarte utila in caz de anorexie este ghintura (Gentiana lutea), de la care se folosesc doar radacinile, bine spalate, maruntite si uscate. Se face infuzie sau decoct din jumatate lingurita de radacini la o cana de apa si se bea cite un sfert de cana inainte de masa. Tinctura se prepara din 20 g radacini macerate 7-8 zile in 100 ml alcool. Inainte de mese se iau 5-10 picaturi pentru copii si 10-15 picaturi pentru adulti.

Un vin medicinal tonic foarte bun pentru adultii cu anorexie se obtine din 3 linguri de radacini macerate 24 de ore in 60 ml alcool de 80°, peste care se adauga 1 litru de vin alb si se lasa iarasi la macerat 10 zile, agitindu-se des. Se filtreaza si se adauga 100-200 g de zahar. Se ia cite o lingura, cu jumatate de ora inainte de masa. Pentru obtinerea siropului, util copiilor, peste o lingura de radacini se adauga 150 ml apa in clocot si se lasa la macerat 6 ore, dupa care se filtreaza. Se adauga 250 g zahar si se fierbe pina capata consistenta siropoasa. Se iau 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.

Tratamente cu tintaura si alte plante

De la tintaura (Centaurium umbellatum), o alta planta care face minuni in cazurile de anorexie, se utilizeaza partile aeriene, maruntite si uscate. Infuzia se prepara din 1 lingurita planta la cana, din care se bea cite un sfert inainte de masa. Pentru tinctura, se macereaza 20 g planta in 100 ml alcool timp de 7-8 zile si se beau cite 30-40 de picaturi in apa sau vin.

Pentru vinul medicinal, este nevoie de 60 g planta, care se macereaza timp de 8 zile intr-un litru de vin negru. Se bea cite un paharel, inaintea meselor principale.

Siropul se face din infuzie cu 2 linguri de planta la 300 ml apa, la care se adauga, dupa filtrare 1/2 kg zahar. Se fierbe pina capata o consistenta siropoasa. Din acest sirop, copiilor li se da cite un paharel, inainte de masa.

Alte remedii utile in combaterea anorexiei sint diverse preparate din lichen de piatra, unguras, papadie, maghiran, isop, frunze de anghinare, schinel, tarhon, ienupar, fenicul, hamei, obligeana.

Ceaiuri si tincturi in amestec recomandate in anorexie

Se amesteca frunze de fragi de padure, frunze de menta, tintaura (4 linguri din fiecare) si pelin (1 lingurita). Din acest amestec se foloseste o lingura rasa la o cana cu apa clocotita. Se lasa 10 minute sa traga si se bea cite o cescuta inainte de fiecare masa. Ceaiul este amar dar efectele se vad dupa citeva zile.

Se ia o lingura de pelin alb, tocat marunt, o lingura de tintaura, una de coada soricelului si o lingura cu boabe de ienupar. Se pun intr-o sticla de 500 ml, se toarna alcool rafinat de 38-40°, pina ce acesta acopera nivelul plantelor. Se astupa sticla si se lasa la macerat doua saptamini. Inainte de fiecare masa se va lua jumatate de lingurita din aceasta tinctura.

Se amesteca o lingura de seminte de fenicul, o lingura de ghintura tocata marunt si o lingura flori de tintaura. Se oparesc cu jumatate de litru apa clocotita si se lasa sa traga in vasul acoperit timp de 30 de minute. Inainte de fiecare masa se iau cite 2 linguri din acest amestec.

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...