Tratamente naturiste pentru fisurile anale

Posted on 10 mai 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , |

Articol publicat in ziarul Lumina din 23.07.2007.

Fisurile anale sunt ulceraţii liniare sau crăpături în piele, cu poziţii radiare, situate în zona orificiului anal. Aceste crăpături sunt asemănătoare cu cele apărute la colţurile gurii, acolo unde pielea face joncţiune cu membrana mucoasă, extrem de delicată.

Asemănările dintre fisurile anale şi hemoroizi sunt aparente, dar au cauze şi simptome diferite: fisurile sunt crăpături externe în timp ce hemoroizii sunt vene inflamate. Iritaţia regiunii anale este mai intensă la persoanele care circulă mult cu maşina (şoferi), la cei care călăresc sau merg mult pe jos.

Fiind o maladie destul de frecventă, afectează persoane de toate vârstele, atât bărbaţi, cât şi femei. La bărbaţi apare mai frecvent pe linia posterioară, iar la femei pe linia anterioară, fiind confundabilă cu pruritul perigenital.

Cauza principală a rupturii la nivelul mucoasei şi a pielii rezidă din unele traumatisme provocate în timpul scaunului, când se încearcă eliminarea forţată a unui bol fecaloid voluminos şi tare, mai ales la persoane cu constipaţie cronică. Mai pot interveni unele infecţii locale (fungi, Trichomonas), paraziţi intestinali, anumite boli interne (icter, diabet, uremie, limfom, diaree repetată), precum şi lipsa igienei locale, calitatea săpunului şi a hârtiei igienice.

Fisurile anale pot fi provocate şi prin traumatizări în timpul consultaţiile digitale (la diagnosticarea prostatei). De asemenea, boala Crohn cu inflamarea intestinelor poate provoca diaree cu sânge, dureri abdominale, febră şi rupturi în mucoasa care căptuşeşte rectul inferior (anus). S-a constatat că în timpul naşterilor, peste 10 % dintre femei rămân cu fisuri anale, din cauza extinderilor mari ale epidermei în zona respectivă. Este de menţionat că asemenea fisuri pot să apară şi la bebeluşi care suferă de constipaţie, cronică sau acută.

Primele semne de boală

Simptomele bolii constau în mâncărimi sâcâitoare (prurit anal şi perianal), mai intense noaptea în urma transpiraţiei locale şi a scărpinatului. În faze mai avansate apar contracţii reflexe ale sfincterului anal care provoacă dureri intense, înţepătoare sau arzătoare în timpul şederii pe scaun, la mers prelungit şi, mai ales, în timpul sau după defecaţie. Aceste crize sunt întrerupte prin perioade de acalmie. Din cauza durerilor, bolnavul se abţine de la defecare, astfel că i se instalează, treptat, o constipaţie cronicizată.

Mai gravă este situaţia când apar sângerări cu sânge roşu (nu negru), care duc la ideea altor maladii (colon iritat şi inflamat, boala Crohn, sifilis, infecţii HIV sau tuberculoză). Frecvent, fisurile anale se asociază cu prezenţa hemoroizilor, a unor inflamaţii ale criptelor anale şi cu diverse tulburări nervoase. Continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: