Remedii din plante pentru o faţă curată

Posted on 10 Mai 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

Articol publicat in ziarul Lumina din 13.08.2007.

Acneea cauzează un disconfort fizic, concomitent cu un impact emoţional şi social major asupra vieţii, mai ales la fete şi femei tinere. Disconfortul fizic poate lăsa urme nedorite pe faţă, chiar cicatrice permanente. Mult mai grave sunt efectele emoţionale, care pot conduce la depresie psihică, autoizolare de colectiv şi scăderea prestigiului în şcoală sau la serviciu, peste care se suprapune un complex de timiditate păstrat toată viaţa.

Din toate timpurile, femeile, indiferent de vârstă, şi-au dorit să-şi păstreze prospeţimea şi tonusul unui ten frumos şi sănătos. Pentru aceasta au folosit un întreg arsenal de produse, naturale sau chimice, unele dintre acestea fiind susţinute printr-o reclamă exagerată, fără un diagnostic precis. Având în conţinut diferite substanţe iritante, antibiotice, hormoni, anumite preparate cosmetice au determinat multe afecţiuni dermatologice cum sunt coşurile, ridurile, uscarea tenului, umflături sau prurit.

Acneea, cu denumirea populară de coşuri, este o afecţiune cronică a pielii, manifestată prin inflamarea glandelor sebacee, uneori purulentă când se asociază cu o suprainfecţie microbiană, cel mai frecvent cu stafilococi.

Leziunile dermatologice pot avea mai multe forme şi sunt cauzate de formarea de comedoane (puncte albe sau negre pline cu sebum, celule moarte, fire de păr şi bacterii). Mai apar microchisturi sebacee (aglomerări de celule albe în stratul cornos al pielii), papule (umflături roşietice foarte mici, uneori aproape invizibile), pustule (băşicuţe gălbui, cu puroi, în jurul unui fir de păr) şi vezicule (băşicuţe roşii cu lichid). La o persoană acneică pot exista toate aceste forme de manifestare sau numai o parte din acestea.

În prima fază, în jurul firului de păr, se înmulţesc, în exces, celulele comeocite, iar glanda sebacee produce o substanţă care formează un comedon cu vârf alb de cheratină şi sebum. Treptat, aceste comedoane se închid la culoare şi devin negre ca urmare a colorării cu melanină şi a oxidării la suprafaţă a sebumului şi a impurităţilor.

Prin apăsare se elimină un cilindru grăsos, lung de câţiva milimetri, mai frecvent pe aripile nasului, frunte, coada ochilor şi bărbie. Mai rare sunt localizările pe obraz, gât, umeri, piept, braţe şi coapse.

După eliminarea filetelor grăsoase poate să apară o crustă care se finalizează printr-o cicatrice permanentă.

Ce forme ale bolii pot apărea – Continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: