Cure de fructe şi legume pentru supraponderali

Posted on 7 Mai 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

Articol publicat in ziarul Lumina din 25.06.2007.

Un mare număr de persoane cu greutatea corporală ce depăşeşte limitele ideale, îndeosebi femei, sunt preocupate să elimine excesul ponderal, mai mult din considerente estetice, deşi starea de obezitate poate avea urmări foarte grave asupra sănătăţii. Nu greşim mult spunând că o femeie mai grăsuţă consultă mai frecvent oglinda şi neglijează sfatul unui specialist.

Dar ce înseamnă greutatea ideală? În evoluţia civilizaţiei, această noţiune a înregistrat interpretări foarte variate. În comunităţile tribale ale matriarhatului, se forţa alimentaţia excesivă a femeilor al căror aspect exterior trebuia să impună prin masivitate corporală. Stăpâna clanului trebuia să fie voinică. În epoca Renaşterii, erau la înaltă apreciere femeile mai pline, aşa cum erau imortalizate în lucrările marilor pictori şi sculptori din acea vreme, care venerau frumuseţea opulentă. Abia spre mijlocul secolului al XX-lea s-a impus modelul sexului frumos francez, bazat pe calcule riguroase, care corelează greutatea corpului cu înălţimea şi vârsta.

Obezitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică, mai frecventă în mediul urban decât în cel rural. Această afecţiune s-a extins la acest început de mileniu, îndeosebi în rândul femeilor aflate în fazele critice ale activităţii hormonale (pubertate, sarcină, alăptare, menopauză) sau în perioada de convalescenţă, după o operaţie sau o boală infecţioasă. În timpul acestor explozii hormonale au loc modificări radicale de ordin psihic, neuro-endocrinic, sociale, de alimentaţie şi de comportament (sedentarism, stres), cu urmări greu de remediat.

Mii de cărţi au fost scrise pe această temă, fiecare elaborând formule de calcul şi reţete de slăbit sau căutând modalităţi de prevenire şi combatere. Rezultatele curelor de slăbire au fost însă modeste, adesea cu dezamăgiri, întrucât persoanele în cauză nu au participat cu hotărâre şi perseverenţă la respectarea regimului alimentar restrictiv.

În România, ponderea persoanelor cu greutate peste normal este în creştere, ajungând la circa 60% dintre adulţi. Este, însă, depăşită în unele ţări mai bogate, cu un nivel de trai mai ridicat, ce permite o alimentaţie îmbelşugată, obţinută fără prea mari eforturi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că obezitatea este cea mai frecventă boală de nutriţie pe plan mondial, întrucât 1/6 din populaţie este supraponderală, iar peste 250 de milioane de persoane suferă de obezitate cronicizată. Dintre aceştia, numai în Statele Unite sunt înregistraţi 44 de mi-lioane de obezi, respectiv 2/3 din persoanele adulte. Unele companiile americane au ajuns chiar să ofere salariaţilor obezi câte 20 de dolari pentru scăderea cu un kg a greutăţii corpului, menţinută timp de 6 luni.

Cum definim obezitatea – Continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: