Afectiunile tenului

Posted on 14 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , , , , , , |

Tenul fiecarei persoane poate fi comparat cu o fatada monumentala creata de mainile unor ilustri modelatori. Asa cum un monument este avariat, in timp, de diferiti factori externi, in mod similar tenul este agresat de influente abiotice (temperaturi extreme, ploi, vanturi) sau de influente biotice (infectii, intepaturi de insecte) care pot declansa o gama foarte larga de afectiuni maladive, cu extindere variata intre persoane.

Din toate timpurile, femeile, indiferent de varsta, si-au dorit sa-si pastreze prospetimea si tonusul unui ten frumos si sanatos. Pentru aceasta au folosit un intreg arsenal de produse, naturale sau chimice, unele sustinute printr-o reclama exagerata, care au provocat si reactii nedorite datorita continutului in substante iritante, antibiotice, hormoni etc, recomandate fara un diagnostic precis, ducand la uscarea tenului, cosuri, ridari, umflaturi sau mancarimi.

Din imensitatea reactiilor nedorite vom analiza cateva afectiuni ale tenului, folosind cele mai eficiente tratamente naturiste. 

1. Acneea

Cu denumirea populara cosuri, este o boala de piele, localizata in special la nivelul glandelor sebacee (obraz, frunte, nas, barbie, gat, umeri, piept), la tineri de ambele sexe, aflati la varsta pubertatii, dupa 14-15 ani. La aceasta varsta apare o forma obisnuita „acnee juvenila sau vulgara), care se deosebeste de „acneea rozacee” intalnita, in mod deosebit, la femei dupa varsta de 40 de ani.

Afectiunea este o dermatoza cronica ce se caracterizeaza prin inflamatie purulenta, cu secretia glandelor sebacee, asociata cu diverse eruptii (papule, pustule, comedoane) si cu infectii microbiene (stafilococi). Mai intai apar puncte negre-brune care astupa porii dilatati iar prin apasare ies sub forma de filete grasoase. Cu timpul pielea se inroseste si se formeaza puroi (acnee pustuloasa) iar, dupa eliminare, apare o crusta care lasa o cicatrice. Boala poate sa dispara la sfarsitul perioadei de pubertate, cel mai tarziu la implinirea varstei de 30 de ani.

Cauzele declansatoare ale bolii sunt: tulburari endocrine, dezechilibre intre hormonii androgeni si estrogeni, infectii bacteriene sau factori de origine psihica sau ereditara.

Acneea rozacee apare printr-o roseata permanenta, cu formare de vezicule (basicute cu lichid) provocate de afectiuni gastrointestinale, constipatii cronice si secretii excesive de sebum. In afara de acneea juvenila si rozacee mai pot exista alte forme (acnee gastrica, hepatica, intestinala si nervoasa).

Tratamente fitoterapeutice

Pe langa preparatele antibiotice, dezinfectante, autovaccin si hormonale se folosesc cu succes continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: