Alcoolismul

Posted on 12 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , |

Alcoolismul sau etilismul este o intoxicatie acuta sau cronica, produsa de abuzul repetat si in cantitati mari de bauturi alcoolice.

Intr-o definitie data de Organizatia Mondiala a Sanatatii, starea de alcoolism se instaleaza atunci cand „o persoana bea cantitati mari de alcool pe o perioada mai lunga de un an, fiind puternic afectat din punct de vedere fizic, psihic si al controlului privind pozitia sa sociala”.

Forma de intoxicatie acuta este o stare trecatoare care survine imediat dupa un consum excesiv de alcool (peste 100-150 ml), intr-un interval scurt de timp (4-8 ore). Se provoaca o reactie de veselie sau tristete, confuzie mentala, pierderea coordonarii miscarilor si a vorbirii, incheiate adesea cu somnolenta. S-a stabilit ca 100 ml alcool concentrat echivaleaza, in medie, cu 250-300 ml coniac, votca sau whisky, 600-800 ml vin sau 1,2-1,5 litri bere.

Prin cantitatea de 100 ml alcool, organismul primeste 700 calorii, adica tot atat cat exista intr-un litru de lapte, 8 oua sau 300-400 g carne. Atat timp cat alcoolul se absoarbe repede la nivelul intestinului subtire si exercita o actiune nociva asupra sistemului nervos, laptele, ouale si carnea aduc organismului un complex de substante nutritive (proteine, lipide, glucide, saruri minerale, vitamine) care asigura energia necesara desfasurarii armonioase a schimburilor de substante utilizate in functiile vitale.

Forma de intoxicatie cronica, datorata abuzului de lunga durata a bauturilor alcoolice consumate, mai ales, pe stomacul gol, provoaca tulburari grave la nivelul diferitelor organe interne (gastrite, ulcere, vome, ciroza hepatica, ascita, stenoza hepatica, miocardita alcoolica, extrasistole, tahicardie, ateroscleroza, polinevrite, impotenta, imbolnaviri ale rinichilor, degradare psihica si morala, scaderea intelectului si a capacitatii de munca).

Adesea bolnavul are tentatia irezistibila spre consumul repetat si fara masura de alcool, devenind dependent de acest drog, ca o forma de toxicomanie, chiar la cantitati reduse (20-40 ml alcool pe zi). Trecerea de la consumul ocazional la dependenta de bautura are loc progresiv, pe neobservate, de la un „paharel” zilnic pana la zeci de pahare, cu toate coonsecintele negative.

Intoxicarea sistemului nervos prezinta, la inceput, actiuni deprimante, narcotice si partial paralizante. Treptat, se instaleaza forme avansate de afectiuni si anume: delirum tremens cu simptomele bolii Parkinson la maini, cap si picioare, lacune in memorie, halucinatii optice si auditive, paralizie partiala sau totala, stari psihice de nebunie, blocaj respirator si cardiac, iar in cazuri grave survine coma alcoolica si decesul subit.

Din nefericire, alcoolismul a pus stapanire pe un numar crescut de tineri, din ambele sexe, care se supun, de voie sau nevoie, regimului necontrolat de viata impus de un anumit grup de „prieteni” din anturaj. Pe fondul consumului de alcool, foarte multi tineri continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: