Anemia

Posted on 11 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

La inceput de an scolar, toti parintii isi doresc sa aiba copii sanatosi, plini de energie fizica si cu rezultate bune la invatatura. La unii copii si adolescenti in crestere apar, destul de frecvent, stari de anemie si debilitate prelungita, declansate din diferite cauze. Prin grija atenta a parintilor, a cadrelor didactice si a medicilor, anemia copiilor, a adolescentilor si a convalescentilor dupa boli mai grave poate fi vindecata, redand bolnavilor energia, voiosia si frumusetea varstei lor.

Ce este anemia?

Tratamentele fitoterapeutice

Au la baza foarte multe metode eficiente de invingere a anemiei folosind ceaiuri, tincturi, macerate in vin, mielite si bai de plante.

In uz intern, majoritatea specialistilor admit efectele benefice ale curelor de primavara cu infuzii de urzica vie si cu tije de papadie (6 tije pe zi), pe o durata de 6-8 saptamani. De asemenea, se recomanda o cura de 2-3 saptamani cu grau germinat, fulgi de ovaz in lapte sau suc de orz verde. In zone montane se consuma fructe mature de ienupar.

Tinand seama de continutul ridicat in fier si clorofila, frunzele de urzica sunt cel mai mult recomandate sub forma de infuzie (doua lingurite frunze uscate la 250 ml apa fiarta); dupa infuzare timp de 10 minute se beau, zilnic, cate 2-3 ceaiuri calde, intr-o cura de 6-8 saptamani, avand efecte vitaminizante (A, C, B12, K), tonifiante, hipoglicemiante si galactogoge.

Bune rezultate dau si infuziile de cretisoara, coada soricelului, roinita, coada calului, cimbrisor, obligeana, troscot, tintaura, pir, turita mare, arnica, teci de fasole, macese uscate, frunze de afin, flori de ciubotica cucului, muguri de brad. La intervale de doua zile se bea cate un ceai din fructe de coriandru, anason si chimion care favorizeaza digestia si apetitul, prin producerea sucurilor gastro-intestinale.

Ceaiurile se beau separat sau in amestec, pentru actiuni remineralizante, vitaminizante, diuretice, antitoxice, antimicrobiene, aperitive, tonifiante si de stimulare a cresterii. La fiecare cana de ceai se adauga cate o lingurita de bitter suedez.

Alte retete au la baza prelucrari cu alcool, vin sau miere de albine:

v      Tinctura cu radacini de angelica din care se iau cate 10 picaturi, cu 30 minute inainte de masa de pranz.

v      Vin tonic din 6 linguri flori de salcam sau de roinita la 1 litru vin rosu fierbinte care se macereaza 1-2 zile, se strecoara si se bea cate un paharel (50 ml) inainte de cele 3 mese principale.

v      Vin tonic din 300 g continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: