Regimul alimentar (obezitate si celulita)

Posted on 10 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , , |

La persoane cu tendinte spre obezitate este necesar un regim controlat inca din copilarie. Obiceiul de a indopa copii poate avea efecte grave intrucat copilul capata instinctul de supraalimentatie de durata. De asemenea trebuie exclusa metoda de recompensare a copiilor cu dulciuri, dupa reusita unui examen sau a unei note bune la scoala.

Detalile regimului alimentar trebuie sa aiba la baza cunoasterea obiceiurilor alimentare ale persoanei; unele femei consuma intre mese cafele indulcite, crochete, saleuri, fursecuri, biscuiti, bomboane; barbatii mai „scapa” cateva halbe de bere, vin sau alcooluri tari; copiii consuma zilnic cateva gume de mestecat, bomboane si inghetate. Aceste suplimente, consumate  adesea in colectiv, cu colegii de serviciu sau de scoala, contribuie sigur la cresterea greutatii.

Persoanele supraponderale fac din masa un cult, o preocupare esentiala a vietii, mostenind un obicei gresit din mediul familial in care s-a supraapreciat placerea de a  manca. In schimb, intr-o familie cu tendinte spre alimentatie controlata si viata activa, obezul va gasi un stimulent spre realizarea programului dietetic si terapeutic de slabire.

Un regim sanatos al obezilor consta din renuntarea la unele alimente cu mare aport energetic si adoptarea, pe o perioada prelungita, a unui regim hipocaloric, hipoglucidic, hipolipidic, hiposodat si normoproteic. Mesele dintr-o zi trebuie sa totalizeze un maxim de 1.200 – 1.500 calorii, realizate prin legume, fructe, branzeturi si carne slaba dar cu carente dirijate in dulciuri, fainoase si grasimi. Ratia zilnica de glucide va consta din 120-150 g/zi provenite din fructe, legume si cantitati reduse de paine si cartofi. Ratia de lipide nu va depasi 0,7-0,8 g/kg corp (in special forme nesaturate). Cantitatea de sare din alimente va fi sub 5 g/zi, urmarind scaderea apetitului, diminuarea riscului retentiei hidrosaline in celulita si edeme si mai ales in provocarea hipertensiunii arteriale si a insuficientei cardiace.

Dietele pentru slabire nu trebuie sa fie „radicale”, sa nu duca la infometari greu de suportat care, imediat dupa intrerupere, pot reface kilogramele pierdute. Se impune un regim moderat si constant, mentinut atat in perioada de slabire cat si ulterior. Se incepe cu reducerea in trepte a necesarului teoretic de calorii (2500-3000 calorii) din care se scad cate 200-300 calorii zilnic pana se ajunge la un plafon constant de 1200-1500 cal./zi, diferenta energetica fiind completata prin combustia grasimilor din tesutul adipos. Aceasta dieta va asigura o scadere ponderala graduala de aprox. 1-2 kg/saptamana. Totodata scade si riscul unor imbolnaviri. De exemplu scade cu 55% riscul cancerului mamar la femeile care nu au avut nici-o sarcina si cu 76% la femeile care au avut cel putin o sarcina.

Regimul de slabire se adapteaza posibilitatilor materiale si in concordanta cu produsele gasite in sezonul respectiv.

In fiecare dimineata se bea un pahar cu apa plata in care se pun cateva picaturi de lamaie. Se stie ca vitamina C din lamaie ridica nivelul adrenalinei si activeaza metabolismul ce va scoate din rezerve tot mai multe grasimi. Urmeaza o cafeluta neindulcita (eventual cu zaharina). Inainte de micul dejun si de masa de pranz se bea cate o cana de suc din citrice (1 lamaie + 1 portocala + 1 grepfruit + 2 lingurita miere la 300 ml apa plata) sau o cana cu zeama de varza, luata pe nemancate, pentru a asigura un scaun sigur in caz de constipatii cronice. La mesele principale se vor consuma proteine (90-100 g/zi) sub forma de carne slaba de vita, vitel si pui (fiarta sau fripta), peste slab de rau (stiuca, pastrav, biban, stavrid, cod, salau, lin) si supe de legume fara paste fainoase sau galuste. Mai sunt indicate branza de vaci (degresata si desarata), cas, urda, lapte degresat, lapte acru, iaurt, cartofi piure, 3 oua pe saptamana, 100-150 g paine pe zi (prajita sau graham, bogata in vitamina B1 si celuloza), salate din legume proaspete bogate in fibre, vitamine si saruri minerale, stropite cu zeama de lamaie, otet de mere si ulei vegetal (1-2 linguri pe zi). In functie de sezon, salata de cruditati va contine varza alba sau rosie (pentru stimularea arderii grasimilor), ceapa cruda (creste diureza), praz, lactuca, spanac, stevie, ridichi, conopida, tomate, ardei gras, vinete, bame, castraveti, fasole (pastai) care scade glicemia, dovlecei. Condimentarea se face cu  plante aromate (patrunjel, marar, leustean, tarhon, cimbru, chimen, dafin).

Cu rol de a produce satietatea si de a reduce pofta de mancare se vor consuma sucuri proaspete din legume (morcov, telina, sfecla rosie, praz, cartofi, radacini de patrunjel si pastanac). Acelasi rol il au fructele bogate in celuloza (un mar inainte de masa), fara aport caloric substantial.

Ca desert se vor consuma fructe proaspete cu continut glucidic sub 10% (cirese, visine, caise, piersice, mere, gutui, lamai, portocale, coacaze, capsuni, fragi, zmeura). In cantitati mai reduse se iau struguri, pere pergamute, prune, banane, stafide (cu continut glucidic de peste 10-15%). Se beau sucuri si compoturi fara zahar, citronade cu zaharina, ceaiuri de macese si coji de mar, mai bogate in vitamine. In timpul iernii necesarul de vitamine se asigura prin legume radacinoase, varza alba cruda, fructe si ceaiuri.

In obezitate avansata si la intoxicatii cronice se recomanda consumul zilnic a 1,5 – 2 litri de apa de izvor sau plata, lapte, ceaiuri si sucuri pentru a ajuta la eliminarea surplusului ponderal.

Se cunosc si retete speciale, cu cure de durata, in care se consuma zilnic un anumit produs: mere (1 kg), struguri (1-2 kg), cirese si visine, tomate (250 ml suc), telina (100 ml suc inainte de masa), varza cruda. O asemenea cura de 20 zile cu lamaie (intre 1-10 bucati pe zi), diluate de 8 ori si luate inainte de mese) reduce celulita si riscul unor boli (hipertensiune arteriala, aterosclerosa, diabet, arterita, flebita, tromboza, varice, litiaza urica si poliartrita reumatoida).

Mult utilizat este regimul Azerad cu diferentieri in cursul saptamanii: luni-legume, marti-lactate, miercuri-fructe, joi-peste, vineri-orez, sambata-legume, dumineca-de toate cu masura.

Un alt remediu util in cura de slabire foloseste otetul de mere (2 lingurite in 100 ml apa sau ceai de anason), de 3 ori pe zi, luate in timpul meselor, care contribuie la eliminarea excesului de apa din organism prin continutul ridicat de potasiu, cu proprietati diuretice.

Nou-nascutii alaptati la sanul mamei pe o perioada mai lunga se vor dezvolta mai armonios si vor fi feriti de obezitate.

Alimentele interzise sau cu restrictii cantitative sunt:

v      carnea grasa (de porc, rata, gasca, peste), tocaturi si grasimi animale (untura, slanina, unt);

v      mezeluri, afumaturi, conserve, organe, jumari, masline sarate, muraturi;

v      supe de carne si de oase cu adaus de rantasi sau drese cu ou, maioneze, sosuri grase;

v      lactate nedegresate (branza grasa, cascaval, lapte integral, smantana);

v      paste fainoase, paine alba (maxim 3 felii pe zi), cartofi prajiti, zahar;

v      dulciuri concentrate, creme, budinci, bomboane, halva, rahat, gemuri, dulceturi, prajituri, inghetate);

v      fructe uscate (prune, nuci, alune sarate, stafide, migdale);

v      cafea, cacao, ciocolata, alcooluri distilate, bauturi indulcite cu zahar.

Pentru respectarea cu strictete a regimului alimentar se recomanda a fi cunoscute urmatoarele detalii:

– respectarea ratiei calorice in fiecare zi, cu unele variatii cantitative in functie de anotimp (ceva mai ridicata in timpul iernii);

– acceptarea unui post total (numai cu apa) de o zi pe saptamana, timp de 3 luni, sau un post relativ cu 300-500 g fructe pe zi;

– respectarea unui orar regulat de mancare, cu 4-5 mese pe zi, folosind multe legume si fructe, cu continut energetic redus dar cu volum sporit (o singura masa luata seara favorizeaza starea de obezitate;

– eliminarea consumului intre mese a gustarilor consistente, prajituri, biscuiti, fursecuri, chips-uri, fructe uscate care nu vor fi tinute la loc vizibil;

– fiecare masa incepe cu un aliment cu volum mare (salate, borsuri) care satisfac rapid foamea iar dupa terminarea mancarii se paraseste masa pentru o usoara plimbare;

– se evita mancatul in graba, stil „fast-food” pe strada sau la birou;

– in cursul mesei nu se beau lichide, nu se consuma intreaga cantitate din farfurie si nu se fac alte activitati in timpul mesei (urmarirea programelor TV, citirea ziarelor, redactarea de lucrari);

– se asigura un regim normal de somn intrucat insomniile modifica secretiile hormonale, favorizand depunerile de grasimi.

Acest regim alimentar de lunga durata (2-6 luni) poate fi usor respectat de persoanele supraponderale, asigurand necesarul in substante plastice si energetice (proteine, glucide, lipide), in vitamine si saruri minerale (in deosebi potasiu cu proprietati diuretice), astfel ca greutatea corpului sa scada cu 4-6 kg  lunar.

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: