Obezitatea si celulita

Posted on 10 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , |

Obezitatea

A devenit una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica, mai frecventa in mediul urban decat in cel rural. Aceasta afectiune s-a extins la acest inceput de mileniu, in deosebi in randul femeilor aflate in fazele critice ale activitatii hormonale (pubertate, sarcina, alaptare, menopauza) sau in perioada de convalescenta, dupa o operatie sau o boala infectioasa. In timpul acestor explozii hormonale au loc modificari radicale psihice, neuro-endocrine, sociale, de alimentatie si de comportament (sedentarism si stres), cu urmari greu de remediat.

Mii de carti au fost scrise pe aceasta tema, fiecare elaborand formule de calcul si retete de slabit sau cautand modalitati de prevenire si combatere. Rezultatele sunt inca modeste, adesea cu dezamagiri, intrucat persoanele in cauza nu participa cu hotarare si perseverenta la respectarea regimului alimentar restrictiv. Acestia se dovedesc lipsiti de vointa sub aspectul controlului alimentar zilnic si nu pot sa-si modifice mentalitatea, mai ales atunci cand traiesc intr-o familie sau cu prieteni gurmanzi.

In Romania ponderea persoanelor cu greutate peste normal este in crestere, ajungand la circa 60% din adulti. Este insa depasita in unele tari mai bogate, cu un nivel de trai ce permite o alimentatie imbelsugata, obtinuta fara prea mari eforturi. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca obezitatea este cea mai frecventa boala de nutritie pe plan mondial intrucat 1/6 din populatie este supraponderala iar peste 250 milioane persoane sunt suferinzi de obezitate cronicizata. Dintre acestia, numai in America sunt inregistrati 44 milioane, respectiv 2/3 din persoanele adulte. Una dintre companiile americane ofera salariatilor sai obezi cate 20 de dolari pentru scaderea cu un kilogram a greutatii corpului, mentinute timp de 6 luni.

In ultimul timp a crescut simtitor si procentul copiilor obezi astfel ca 22 milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali. Statisticile arata ca in S.U.A. exista 4-6 milioane de copii obezi, cu varste cuprinse intre 6-11 ani, totul datorita unei alimentatii gresite.

Cresterea anormala in greutate se poate manifesta chiar din copilarie, dand nastere la o serie de tulburari fizice si, mai ales psihice, intrucat copilul este terorizat de gandul ca trebuie sa slabeasca si sa aiba silueta semenilor de varsta sa care, adesea, il ironizeaza cu rautate. Cu toate acestea, parintii il indoapa cu cele mai bune mancaruri si ii scot scutire medicala pentru orele de sport pentru a-l feri de orice efort fizic.

Deprinderea de a consuma mai multa hrana decat este necesar rezulta dintr-o educatie familiara defectuoasa, considerandu-se ca normala alimentatia fara restrictie. Daca unul dintre parinti este obez exista probabilitatea de 50% ca si copilul sa devina obez iar daca ambii parinti sunt supraponderali aceasta probabilitate creste la 80%.

Continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: