Prostatita si hipertrofia prostatei

Posted on 8 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , |

Tehnicile naturiste pot rezolva majoritatea cazurilor de prostatita si o mare parte din cazurile de adenom de prostata, cu conditia ca regimul alimentar si cel de viata sa fie respectate cu strictete.

Presupunem ca nu toti dintre cei interesati de aceste afectiuni glandulare cunosc unele detalii de anatomie si de functionare a organelor implicate. De aceea vom face cateva precizari pe care le consideram absolut necesare intelegerii problemei.

Prostata este o glanda mucoasa, anexa a aparatului genital masculin, de dimensiunea unei castane, situata sub vezica urinara intr-un tesut musculo-conjunctiv. Prin partea sa centrala trece uretra in care se secreta cea mai mare parte din lichidul seminal, de obicei in timpul actului sexual. Acesta se amesteca cu sperma si lubrefiaza mucoasa uretala.

Prostatita

Reprezinta o afectiune care se caracterizeaza prin inflamarea treptata a prostatei. Prezinta doua forme: acuta si cronica.

Forma acuta este o inflamatie microbiana produsa in urma unor infectii cu gonococi, stafilococi, streptococi, enterococi si colibacili si se manifesta prin edeme (umflaturi) si infiltratii glandulare, insotite adesea de colectari purulente. Apar uneori accese de febra, frisoane, urinare greoaie, cu mictiuni dese si nedureroase.

Forma cronica apare frecvent la persoanele care depasesc varsta de 40-60 de ani, datorita unor tulburari de echilibru hormonal, ajungand la o frecventa de aproximativ 40 % din numarul barbatilor de peste 50 de ani. Se manifesta prin sclerozarea si atrofierea tesutului glandular. Bolnavul prezinta dureri perianale si tulburari genitale cum ar fi ejaculari precoce sau intarziate, erectie dureroasa cu cantitate redusa a lichidului de ejaculare ajungand pana la impotenta sexuala. Prin hipertrofierea prostatei creste mult volumul tesutului musculo-conjunctiv, de cele mai multe ori cu proliferare papilifera. Se ajunge la ingustarea treptata a uretrei pana la inchidere totala, mictiuni foarte frecvente si dureroase, uneori cu sange, sau la franarea si blocarea curgerii urinei. 

Adenomul de prostata

Este o forma evolutiva a prostatitei netratata la timp, fiind caracteristica barbatilor care au trecut de „amiaza vietii”. Boala consta dintr-o tumora benigna, deci necanceroasa, care apare in jurul varstei de 60 de ani. Datorita presiunii create asupra vezicii urinare apare nevoia urinarii dese (polikiurie), la inceput de 2-5 ori in cursul noptii, cu jet urinar redus si ulterior si ziua, cu efort si jena la mictiune (disurie). Cu timpul se instaleaza oboseala cronica, lipsa poftei de mancare, dureri de cap si chiar o infectie a vezicii urinare care nu poate sa fie evacuata la timp din cauza obturarii uretrei. Bolnavul se obisnuieste cu suferinta, dar fenomenele se accentueaza treptat, in functie de ritmul cresterii adenomului. In aceasta faza poate sa apara o criza acuta de retentie totala a urinei, starea generala se agraveaza rapid, continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: