Nevrozele

Posted on 6 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , |

Intr-o societate cu o viata trepidanta, cu griji multiple pentru ziua de maine, este posibila aparitia starilor nevrotice, cu tulburari psihice datorate, in general, unor factori negativi ca: stari de excitatie nervoasa si neliniste, emotii puternice si repetate, suprasolicitari psihice, traume sufletesti, suparari pe diverse motivatii, esecuri in activitate si in dragoste, surmenaj intelectual, toate acestea fiind insotite de insomnii, cu intrerupere brusca si repetata a somnului.

Sub aspect clinic, boala este o epuizare, partiala, a reactiilor sistemului nervos central si periferic, in special a scoartei cerebrale, atunci cand este supusa unor eforturi mari si complexe, fizice si mai ales intelectuale. In acest caz se intrerupe, temporar, legatura armonioasa dintre organism si mediul de viata.

Afectiunea este reversibila si nu altereaza facultatile intelectuale si personalitatea bolnavului intrucat acesta ramane constient dar nu se poate controla.

In functie de natura tulburarilor functionale, nevrozele prezinta patru forme distincte de manifestare: astenica, obsesivo-fobica, isterica si mixta. 

Nevroza astenica (neurastenia)

Este provocata in urma unor eforturi mari care duc la oboseala accentuata, fizica sau intelectuala. Se manifesta prin astenie, ameteala, vertij, dureri de cap, stare de epuizare, nesiguranta la mers, excitatie emotiva, stare de plans neretinut, nerabdare, slabirea vederii, lipsa de concentrare si de energie, atentie deficitara, priviri in gol, insomnie sau somn superficial si neodihnitor, cu vise chinuitoare. La trezire, bolnavul va fi mai obosit decat la culcare.

In cursul zilei, bolnavul reactioneaza brusc la orice zgomot (apel telefonic, claxonatul masinilor, sonerii, scartaitul usii etc) si are valuri de caldura ce alterneaza cu senzatii de frig precum si palpitatii, sufocare si „noduri in gat”, tulburari sexuale, amorteli ale membrelor, intepaturi si furnicaturi in maini si picioare.

Fata de fazele initiale sunt posibile evolutii spre boli neurologice grave (scleroza in placi, tumori cerebrale) precum si hepatita toxica sau epidemica, intoxicatii cu plumb sau oxid de carbon.

Nevroza obsesivo-fobica (psihastenia)

Se caracterizeaza prin aparitia de obsesii si fobii pe un fond de anxietate, cu neliniste permanenta, nesiguranta, dubii, melancolie si idei fixe obsedante asupra unor boli imaginare (cancer, paralizie, epilepsie, persecutii). Cea mai frecventa este frica nejustificata fata de orice (animale, oameni, obiecte colturoase sau in miscare, lumina puternica sau intuneric).

Bolnavul se manifesta continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: