Astenia

Posted on 6 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

La iesirea din iarna, din cauza alimentatiei predominant alcatuite din carne si a consumului insuficient de vitamine si minerale, multe persoane mai sensibile si anemice manifesta o stare generala anormala, cu semne de astenie fizica si nervoasa, in grade diferite.  

Pe langa avitaminoze, in declansarea asteniilor,  mai intervin unii factori interni, cum ar fi complexul de boli infectioase cronice, hepatobiliare, intoxicatii ale sangelui, parazitoze, boli neurologice si diverse afectiuni canceroase. Ca factori externi agresivi, cu rol in declansarea asteniei, pot fi mentionati: socurile mari de temperatura la trecerea de la iarna la primavara, suprasolicitarile nervoase la inceput de sezon, aerul viciat din locuinte insuficient aerisite in timpul iernii, lumina redusa din case, poluarea din mediul de viata si de activitate precum si eforturile fizice sau intelectuale la nivele care depasesc posibilitatile individuale de rezistenta si de acomodare.

Simptomele caracteristice asteniei sunt: insomnia si somnul agitat, superficial si cu vise rele, din care persoana astenica se trezeste dimineata foarte devreme mai obosita decat la culcare. Oboseala accentuata persista in cursul zilei, fara sa dispara prin repausul obisnuit. Multi elevi, studenti si salariati simt o stare generala de slabiciune, moleseala, reducerea capacitatii de concentrare si somnolenta, adormind cu capul pe masa. Treptat, apar dureri de cap, aproape permanente, cu localizari occipitale si frontale, mai accentuate dimineata. Bolnavul prezinta stari de nervozitate, irascibilitate, neliniste, tulburari psihice cu senzatie de frica (anxietate), depresie psihica acuta, apatie, slabirea memoriei, reactii de melancolie si, uneori, tremuraturi ale membrelor si capului. Toate acestea se suprapun pe sentimentul de epuizare fizica, o sfarseala a fortelor proprii si reducerea aproape totala a capacitatii de munca.

Astenia se accentueaza la persoanele care au trecut prin anumite evenimente negative in perioada anterioara precum si la persoanele cu o viata dezordonata, fara obiective concrete in activitatea zilnica si fara respectarea unui anumit raport intre orele de munca si de odihna. Starea astenica se acutizeaza la cei ce traiesc intr-o atmosfera incordata in familie sau la locul de munca, cu certuri, reprosuri si invinuiri, uneori gratuite. In aceasta situatie, bolnavul apeleaza, adesea, la un consum exagerat de tutun, alcool, cafea si somnifere care agraveaza starile astenice.

Tratamentele fitoterapeutice

Se apeleaza la o gama larga de plante medicinale si aromatice cu actiuni sedative, antiseptice, antispastice, antidepresive si tonifiante, bogate in vitamine si in saruri minerale.

Cel mai simplu tratament de primavara consta din consumul zilnic a 8-12 tije crude de la florile de papadie (Taraxacum officinale), care asigura o buna protectie impotriva dezechilibrelor psihice si glandulare. Se poate folosi si tinctura din radacini de papadie (15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi, diluate in 100 ml apa) care este continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: