Alergiile

Posted on 6 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

In ultimele decenii, din cauza actiunii unor factori de poluare, urbanizare, stres si abuz de medicamente de sinteza, bolile alergice au inregistrat o frecventa intr-o continua crestere, afectand persoane de diferite varste, mai ales pe tinerii adolescenti si mai tarziu pe femei, cu o capacitate redusa de aparare prin sistemul imunitar. Statisticile arata ca una din doua persoane este sensibilizata alergic, cu reactii specifice pentru diferite cauze.

Alergia este o sensibilizare a bolnavului la actiunea unor stimuli alergeni externi (chimici, fizici etc), cu efecte iritante care declanseaza unele reactii imediate, chiar violente ale organismului.

Boala apare datorita contactului repetat cu unele produse din mediul extern ca: pesticide, cianuri, clor, poluanti ai aerului, puf de plop si papadie, polen si flori puternic mirositoare cum sunt crini, zambile, narcise, garoafe, tei, castan, salcam (mai frecvent in diminetile de primavara), praf de casa (pe covoare, paturi, perne, perdele, rafturi cu carti, jucariile copiilor), par de animale (pisici, caini, iepuri, bovine), pene, fulgi, intepaturi de insecte (albine, viespi, acarieni), mucegaiuri, bacterii. La acestea se adauga anumite alimente (oua, carne, crustacee, capsuni, ciocolata, prajituri cu frisca sau cu oua, coloranti si conservanti alimentari, pufuleti, inghetate, bauturi alcoolice si sintetice, laptele de vaca pentru sugari). In viata cotidiana pot interveni unele textile sintetice, blanuri, lana, detergenti, vopsele, sampoane, produse cosmetice, spray-uri si mai ales unele medicamente de sinteza chimica, din grupe cu totul diferite:

– antinevralgice si algocalmine (aspirina, piramidon, morfina, indometacin, etc.);

– anestezice locale (procaina);

– hormoni (ACTH, insulina, heparina, calcitonina);

– enzime (penicilinaza, streptokinaza, asparginaza, chimotripsina  etc);

– antibiotice (penicilina, streptomicina, cefalosporina, tetraciclina, vincamicina, cloramfenicol);

– vitamine din grupul B;

– sulfamide.

In mare crestere este procentul incidentei alergiei medicamentoase care a ajuns la 15% din populatie, chiar cu spitalizare (in medie o zi din sapte zile de spitalizare este datorata unor medicamente chimice).

Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii si a mucoaselor de pe caile respiratorii si digestive care declanseaza tuse seaca si spastica, rinita, sinuzita, guturai de fan, stranut, astm bronsic, ameteli, moleseala, febra, diferite indigestii, gastroenterocolite, cistita alergica, umflarea ganglionilor, a buzelor si a continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: