Tusea

Posted on 4 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

Este simptomul cel mai des intalnit in bolile aparatului respirator. Acest act reflex constituie o reactie de eliminare a corpurilor straine patrunse pe caile respiratorii (fragmente de alimente, corpuri dure, gaze iritante, produse inflamatoare, mucozitati).

Ca urmare a stimularii unor terminatii nervoase din mucoasa respiratorie se declanseaza o inspiratie scurta si adanca, urmata de o expiratie brusca, spontana si zgomotoasa, datorita inchiderii traheei, in grade diferite.

Aceasta afectiune este de doua tipuri: uscata si umeda.

Tusea uscata este provocata de iritatiile mucoaselor care captusesc caile respiratorii. Fiind fara expectoratii, devine foarte obositoare si greu de suportat repetandu-se, la scurte intervale, atat ziua cat si noaptea.

Tusea umeda consta din eliminarea unor secretii ale mucoaselor cailor respiratorii (sputa, mucus, secretii nazale, sange) care invelesc eventuale corpuri straine din plamani si le transporta spre exterior prin miscari ritmice si bine coordonate ale cililor.

In timpul crizelor, tusea poate sa provoace raguseala, senzatie de sufocare si varsaturi, mai ales la copii, cu dureri intre coaste sau in epigastru, datorita eforturilor facute de musculatura intercostala in timpul tusei.

In multe cazuri, tusea uscata sau umeda poate sa survina in diferite boli ale aparatului respirator sau ca act reflex in bolile cardiace si in tumori intestinale.

Tusea convulsiva, denumita pertusis, este o boala infecto-contagioasa, intalnita frecvent la copii prescolari si scolari, mai ales la varste sub 3 ani, punandu-le viata in pericol. Boala este provocata de bacilul Haemophilus pertussis, usor transmisibil prin saliva infectata, de la o persoana bolnava la alta sanatoasa.

Dupa o incubatie de 7-14 zile, se declanseaza inflamatia acuta a cailor respiratorii, cu crize violente de tuse spastica, mai ales noaptea, uneori cu varsaturi. In bronhii se aduna cantitati mari de secretii, la inceput fluide si apoi vascoase, care necesita a fi eliminate pentru a evita asfixierea si voma. In timpul crizelor, bolnavul devine cianotic (se inroseste sau se invineteste usor), nu are pofta de mancare, ochii ii lacrimeaza si se ineaca cu propriile secretii care se ingramadesc in piept si franeaza respiratia, provocand starea de raguseala. Maladia poate sa dureze circa 6 saptamani, desi respiratia gafaitoare (denumita „cantecul cocosului„) persista, in unele cazuri, cateva luni de zile, mai ales pe fondul unei noi infectii sau iritari a cailor respiratorii superioare.

La copiii sub 2 ani, tusea convulsiva este o boala foarte grava, cu complicatii care pot duce la o mortalitate de 1-2%.

Tratamentele fitoterapeutice

Continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: