Febra

Posted on 4 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , , , , , , , |

Este o crestere a temperaturii corpului peste limitele normale (37ºC), ca o reactie de lupta a organismului  fata de un agent infectios sau toxic.

O febra usoara inregistreaza 37-38ºC, cea medie are 38-39ºC iar febra acuta depaseste 39ºC.

In primul rand se va actiona asupra cauzelor care o produc iar tratamentele vor incepe in momentul in care simptomele devin acute.

Febra ridicata poate fi un semnal al aparitiei unor afectiuni mai complicate (bronsita acuta, sinuzita, gripa, meningita, angina, pneumonie, oreion, scarlatina, rujeola, rubeola), fiecare din aceste afectiuni diferentiindu-se prin anumite simptome caracteristice (tuse, dureri de cap sau de urechi, varsaturi, respiratie greoaie, eruptii pe piele etc).

La copii, temperatura normala este de 36,4 – 36,7ºC iar febra se considera la valori care depasesc 37,3ºC. Datorita sensibilitatii copiilor la atacul diferitilor virusuri este posibil ca febra sa creasca rapid la 39ºC. Pana la venirea medicului se va face o frectie pe corp cu apa usor alcoolizata sau va fi invelit in cearceafuri umede cu apa si spirt sau cu cataplasme locale.

Tratamentele naturiste

Se fac cu specii de plante medicinale care au efecte antipiretice (antifebrile) si sudorifice (care produc transpiratie si scad temperatura).

In uz intern se recomanda:

v      Infuzie fierbinte din flori de soc sau de isop, placut mirositoare (2 lingurite la 200 ml apa clocotita) din care se beau 2 ceaiuri pe zi.

v      Infuzie de salvie (1 lingura frunze uscate la 250 ml apa clocotita) care se infuzeaza acoperit 5 minute si se beau 2 cani pe zi, una dimineata pe stomacul gol si alta seara, inainte de culcare.

v      Infuzie de musetel (5-10 inflorescente la 200 ml apa fiarta) din care se beau 3 cani pe zi.

v      Infuzie de unguras (Marrubium) sau de tintaura (Centaurium) preparata dintr-o lingurita planta la 250 ml apa clocotita care se bea in cursul zilei, repartizata in 4 reprize.

v      Infuzie de pedicuta sau de coada calului (cate o lingura herba la 250 ml apa in clocot); se infuzeaza 2-5 minute si se beau cate 2-3 cani pe zi.

v      Infuzie de pelin (10 g flori uscate la 1 litru apa fiarta si infuzata 5 minute) din care se bea o cana pe zi.

v      Infuzie din petale uscate de floarea soarelui (2 lingurite la 250 ml apa in clocot) din care se consuma cate 2 cani pe zi.

v      Decoct de podbal (1 lingurita rasa de radacini uscate si maruntite la 250 ml apa rece); se macereaza 12 ore, se fierbe 2 minute si se consuma 1-2 cesti, in functie de intensitatea febrei.

v      Infuzie din amestec de flori de soc (4,5 parti), flori de tei (2 parti), flori de musetel (1,5 parti), rizomi de pir (1 parte) si herba de isop (0,5 parti); din amestec se ia 1 lingura care se infuzeaza 4-5 minute in 250 ml apa clocotita, se strecoara, se indulceste si se beau 2-3 ceaiuri calde pe zi, din care unul seara la culcare, avand efect in provocarea transpiratiei abundenta, scaderea febrei, prevenirea gripei sau a racelilor, dezinfectarea cailor respiratorii si cresterea rezistentei organismului contra microbilor.

v      Decoct din flori de soc (20 g), flori de tei (20 g), herba de papadie (20 g), frunze de patlagina (15 g), scoarta de salcie (15 g) si conuri de hamei (15 g); din amestec se ia 1 lingura la 250 ml apa rece, se fierbe 10 minute, se infuzeaza 3-5 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

v      Infuzie din amestec de cretisoara (3 linguri), schinel (3 linguri), coada soricelului (2 linguri), verbina (2 linguri), frunze de merisor (1 lingura); din amestec se ia 1 lingura la 250 ml apa rece, se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit 10 minute si se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

v      Vin din amestec de isop, vasc, lichen de Islanda si scoarta de salcie (cate 20 grame) care se macereaza 8 zile intr-un litru de vin dulce si se beau cate 3 paharele mici pe zi.

v      Tinctura din 20 g herba de tintaura, macerata 8 zile in 100 ml alcool; se consuma cate 30-40 picaturi, de 2-3 ori pe zi.

v      Sirop natural de zmeura, din care se ia cate 1 lingura de 2-3 ori pe zi, nediluat cu apa.

v      Bitter suedez consumat intern (1-3 linguri turnate in ½ cana de ceai, inainte si dupa mese).

In uz extern se folosesc:

v      Comprese din frunze de tarhon macerate in otet, aplicate peste noapte la incheieturile de la maini si glezne, pentru copii si batrani.

v      Ulei de maghiran, preparat prin macerarea plantelor proaspete in ulei de floarea soarelui cu care se maseaza pe piept si in jurul gatului.

v      Bai de plante cu faina de mustar (30 g la 3 litri apa), flori de lavanda (30 g la 5 litri apa) si stroc de fan (800 g la 5 litri apa).

v      Frectie  cu tinctura de ardei iute si seminte de mustar, in cazul durerilor musculare la adulti.

v      Aplicarea unei perne, plina cu pedicuta, pe locurile cele mai dureroase.

Regimul alimentar

Recomanda mai intai un repaus alimentar absolut, consumand numai lichide in forma de ceaiuri si sucuri de mere, lamai, portocale, grapefruit, varza alba si sfecla rosie. Urmeaza supe de legume, cartofi, paine, biscuiti, salate de legume (lactuca, castraveti, vinete, pastai de fasole),  fructe (struguri, lamai, pepeni), lapte cald, cafea.

Se exclud : carne, grasimi, conserve, oua, alimente grase, otet, muraturi, sosuri cu ardei iute, fripturi si prajeli, branzeturi, inghetate, bauturi alcoolice si reci.

Regimul de viata recomandat:

v      frectionarea corpului de 2-3 ori pe zi cu un prosop de in sau canepa, imbibat in solutie (1:1) de otet si apa sau cu solutie alcoolica diluata dupa care se inveleste cu o patura;

v      aplicarea de comprese reci cu apa si putin otet puse pe frunte si pe maini, (schimbate la intervale de 20 minute) si chiar impachetarea generala in ceaceafuri muiate in apa rece si stoarse, schimbate la intervale de 30 minute, de 2-3 ori pe zi.

v      bai de picioare cu apa calda in care se toarna esenta de pin sau decoct de salvie si de fan;

v      aplicarea pe talpa piciorului a unui strat din foi de ceapa  dupa care se incalta cu sosete inmuiate in otet diluat si  tinute peste noapte.

Bolnavul va sta in pat, invelit bine cu o patura groasa pentru a transpira.

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: