Bronsita

Posted on 4 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , |

Bronsitele sunt afectiuni maladive, acute sau cronice, care constau din inflamarea persistenta a bronhiilor, cu tuse si expectoratii, provocate de o mare diversitate de factori, in deosebi infectii respiratorii cu virusuri, streptococi, stafilococi, ciuperci patogene. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din anul 1996 arata ca infectiile respiratorii reprezinta prima cauza de mortalitate prin boli infectioase din lume.

Bronsita acuta, in stadiul primitiv, este produsa de factori exogeni, virotici sau microbieni, in majoritate germeni saprofiti ai cailor respiratorii superioare. Acestia devin patogeni sub influenta unor factori favorizanti si predispozanti care declanseaza starile alergice: inhalarea de substante chimice, gaze toxice din mediul poluat (amoniac, clor, formol etc), mucegaiuri, fum de tigara, praf de casa, polen, par, pene. Rolul negativ al fumului de tigara este demonstrat statistic prin aceea ca din doi barbati fumatori a peste un pachet zilnic, cu varsta de 50 de ani, unul este bolnav de bronsita cronica.

Proliferarea microorganismelor daunatoare este favorizata de anumite conditii cum ar fi: frigul, ceata, vantul, schimbari bruste de temperatura, inhalarea aerului rece, umed sau prea cald, atmosfera insalubra si puternic viciata, consum de apa rece, surmenaj, subnutritie, debilitate si stare gripala.

In faza acuta, bronsita apare atat la copii cat si la adulti, mai frecvent dupa varsta de 40 de ani.

Debutul bolii se manifesta prin febra moderata, cu temperaturi de 37-38ºC, dureri de cap, astenie, dureri musculare si transpiratii intense.

Dupa 2-5 zile apare tusea iritanta, urmata de o expectoratie mucoasa si apoi muco-purulenta, rar cu suvite de sange, raguseala si usturime in piept. Bolnavul acuza o senzatie de arsuri retro-sternale, mai accentuate din cauza tusei. Daca bronsita este tratata corect, crizele dispar spontan, fara complicatii sau sechele, dar pot sa reapara la intervale neregulate, fiind declansate de noi factori favorizanti: consumul de capsuni si oua in exces, peste, traume psihice puternice si unele boli infectioase (pojar, gripa, guturai, tuberculoza).

La nivelul cailor respiratorii superioare, unde infectia ataca mucoasa traheei, apar traheobronsite, rinosinuzite, faringite, amigdalite si laringite.

Bronsita acuta dureaza 10-15 zile, in functie de rezistenta bolnavului, copiii si persoanele varstnice vindecandu-se mai greu.

Bronsita cronica se instaleaza, treptat, prin tuse convulsiva si hiperexpectoratie muco-purulenta, galben-verzuie, cu durata de cel putin 3 luni pe an, minim 2 ani consecutiv. Pe fondul unei bronsite cronice, netratata in mod corespunzator, boala se poate complica, mai ales la copii si batrani, ducand la o febra mare (39-40ºC), astm bronsic, crize de sufocare, bronsiectazie, emfizem, bronhopatie cronica, insuficienta respiratorie si cardiaca, steatoza pulmonara, tuberculoza si cancer pulmonar. In aceste cazuri este necesara continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: