Pancreatita – Boala greselilor de alimentatie

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

Pancreatita este o imbolnavire a pancreasului care consta dintr-un proces inflamator, cu modificari degenerative si cu o evolutie spre fibroza pancreatica. Boala survine dupa alte afectiuni ca: boli hepatobiliare (hepatita epidemica, malarie, litiaza biliara, colecistite), ulcere gastro-duodenale penetrante, stari septice, unele boli infectioase (febra tifoida, parotida epidemica), alcoolism cronic si mese copioase incarcate cu grasimi animale.

Simptomele imbolnavirii constau din tulburari digestive: scaune cu diaree, balonari, greturi, anorexie (fata de paine, grasimi si carne), dureri violente in partea superioara a abdomenului, cu iradieri spre stanga. De asemenea, se constata o slabire rapida a corpului, cu topirea musculaturii membrelor.  In timpul crizelor dureroase,  care pot dura 2-4 zile, pot sa apara senzatii de foame, stare de neliniste, convulsii, tremuraturi, tulburari neuropsihice, transpiratii excesive. Uneori evolueaza spre icter, glicemie crescuta, prabusirea tensiunii arteriale si chiar cancer pancreatic, ce ridica mult rata de deces.

Principalii factori care declanseaza pancreatitele sunt: alcoolismul, greselile de alimentatie sau reactiile chimice in care enzimele pancreasului sunt activate de refluxul biliar. De asemenea, intervin infectiile secundare ale canalelor pancreatice. Toate acestea provoaca leziuni anatomo-patologice ale pancreasului, care duc la edeme (umflaturi), hemoragii, supuratii de suc pancreatic si necrozari pana la distrugerea tesutului parenchimatic al pancreasului.

Dupa modul de manifestare, pancreatitele pot fi acute sau cronice.

Pancreatita acuta este o suferinta digestiva dramatica, care poate duce la decesul bolnavilor in 20% din cazuri. Frecventa medie pe glob este de 60-2.000 de cazuri la un milion de locuitori, fiind mult mai ridicata la bolnavii de SIDA (peste 40.000 de cazuri la un milion). In Romania, frecventa este mica (77 de cazuri la un milion de locuitori), dar mortalitatea este destul de ridicata, cu pondere maxima in jurul varstei de 35 de ani la barbati si 55 de ani la femei.

Forma acuta a bolii poate fi catarala (pancreas infectios Klippel), care apare in cursul bolilor infectioase  sau hemoragica, o afectiune grava, cu declansare brusca, dureri violente epigastrice, supraombilicale, varsaturi, transpiratii reci, scaderea tensiunii arteriale si a pulsului, hiperglicemie, agitatie, nas subtiat si ochi incercanati. Boala evolueaza rapid  pana la stare de colaps si se termina letal in 2-3 zile.

Factorii favorizanti ai pancreatitei acute sunt litiaza biliara (mai ales la femei), alcoolismul (peste 100 ml zilnic pe perioade lungi), intoxicatii cu insecticide organo-fosforice, infectii cu unele bacterii si ascaroizi, lupus erimatos, excesul unor medicamente (nitrofurantoina, furosemid, paracetamol, salicilati, tetraciclina, eritromicina). Mai influenteaza negativ traumatismele abdominale  si interventiile chirurgicale ratate. La analize se constata cresterea grasimilor si a leucocitelor din sange (circa 15.000-20.000/mm. c.)

Pancreatita cronica este o boala inflamatorie evolutiva, caracterizata prin continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: