Hipotensiunea arteriala

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

Este o afectiune maladiva inversa hipertensiunii. Se manifesta prin scaderea permanenta a valorii tensiunii minime admise si anume 10 cm Hg tensiune sistolica (maxima) si 6 cm Hg tensiune diastolica (minima). La persoanele cu varste de peste 60 de ani, pragul hipotensiunii este considerat la valori sub 12 cm (maxima) si 7 cm (minima).

Cand valoarea maxima variaza intre 9-11 cm Hg, starea de hipotensiune este suportata usor, nu influenteaza speranta de viata si nu necesita nici un tratament special, dar afecteaza oarecum calitatea vietii, mai ales daca se asociaza cu oboseala si cu rezistenta scazuta la efort. Poate fi agravata de surmenajul fizic si intelectual, stari emotive, infectii acute sau ulcer gastro-duodenal.

Frecventa bolii este, in medie, de 5% la adulti, femeile fiind mult mai expuse la riscul acestei imbolnaviri.

Exista cazuri cand tensiunea scade brusc cu 3-4 cm Hg sub valorile obisnuite, mai ales la persoane foarte slabite si denutrite, cu stari de soc cardiovascular, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, tulburari de ritm cardiac, stenoza mitrala si aortica, tumori cerebrale, insuficienta a glandelor suprarenale, stari de denutritie si intoxicatii tabagice care necesita tratamente speciale. In unele cazuri, boala apare dupa dereglarea mecanismelor nervoase si endocrine, care au rolul de a mentine normalitatea regimului de circulatie sanguina.

Hipotensiunea este frecventa la fumatorii si alcoolicii subponderali, precum si la tinerii inalti si foarte slabi,  cu greutatea corporala sub limitele normale. Boala se coreleaza si cu crizele de ateroscleroza.

Simptomele de manifestare constau in puls slab, palpitatii, transpiratii excesive, tulburari de vedere cu stelute in fata ochilor, zgomote in urechi, racirea membrelor, stari depresive, cascat, paloarea fetei, frecvente dureri de cap, oboseala permanenta, agitatie, astenie, insomnii, ameteli la ridicarea din pat si pierderea cunostintei cu lesin (lipotimie). In unele cazuri particulare intervine pierderea potentei sexuale.

Tratamentele fitoterapeutice

Pentru mentinerea bolii sub control sunt eficiente infuziile sau tincturile din cateva plante medicinale ca: rozmarin, vasc, salvie, menta, lemn dulce, ciubotica cucului, roinita, armurariu, tintaura, ruscuta de primavara, coaja de salcie si matase de porumb.

v      Tinctura de rozmarin, considerata ca etalon in tratamentul hipotensiunii ortostatice si a sclerozei cerebrale, se prepara din 10 g de frunze macerate timp de 8-10 zile in 100 ml  alcool de 70 grade si se consuma cate 10-20 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, timp de o luna. Se poate folosi si vinul de rozmarin (3-5 linguri de frunze la un litru de vin alb, macerate timp de 5-6 zile) din care se consuma cate un paharel zilnic.

continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: