Hemoroizii si fisurile anale

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , |

Prezenta hemoroizilor constituie o afectiune foarte sacaitoare si greu de suportat, atat ziua cat si noaptea. Se caracterizeaza prin dilatari varicoase si ingrosari in jurul anusului, rezultate prin inflamarea venelor hemoroidale ano-rectale, uneori sangerande.

Boala are o incidenta destul de mare, in proportii relativ egale la adultii de ambele sexe, mai ales la varste intre 30-60 de ani, cu precadere la batrani si la femeile cu sarcini repetate si care au suferit de fibrom uterin. Dupa unele statistici, boala afecteaza circa 50-70 % din populatia urbana matura.

Factorii care determina aparitia bolii sunt foarte diversificati: compresiunea venelor hemoroidale prin tumori uterine si ovariene, fibrom, sarcina, prostatita si hipertrofia prostatei, unele inflamatii ano-rectale, pierderea elasticitatii peretilor venosi, ciroza hepatica, hepatita cronica, enterocolita, tumori abdominale si rectale (inclusiv cancere), constipatie cronica, obezitate, alimentatie necorespunzatoare, masticatie incompleta datorita unor defecte de dantura, exces de condimente si alcool, sedentarism, statul prelungit in picioare sau in sezut, lipsa igienei locale si, in multe cazuri, predispozitie ereditara din familie.

Se manifesta, cel mai frecvent, prin mancarimi si dureri la nivelul anusului, scaune dureroase, uneori cu sangerari si pierderi de fier si de globule rosii.

Dupa localizare, exista hemoroizi interni, situati in canalul anal si in interiorul colonului unde pot produce sangerari si cheaguri de sange, precum si hemoroizi externi, formati in afara anusului, in forma de noduli moi, violacei si durerosi, adesea insotiti de fisuri, eczeme si mancarimi anale.

Boala are un caracter cronic fiind dusa de bolnav pe o durata de multi ani. Crizele acute, cu dureri violente si prurit insuportabil, pot tine 4-5 zile, adesea cu hemoragii, frisoane si imposibilitate de a sta in sezut.

Complicatiile bolii apar la bolnavii de constipatie cand efortul de defecatie poate provoca o usoara hemoragie cu sange rosu, rara sau frecventa, care determina instalarea unei anemii, moderata sau severa. In unele cazuri survin fisuri si fistule anale, prurit anal si o secretie mucoasa, strangularea hemoroizilor interni sau tromboflebita hemoroidala, manifestata prin dureri violente datorita inflamatiei venei, cu coagularea sangelui din interior.

Tratamentele fitoterapeutice

Se fac cu ceaiuri, tincturi si unguente antihemoroidale, folosind plante bogate in taninuri si derivati antrachinonici care au proprietati astringente, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, antihemoragice, hemostatice si sedative. Aceste preparate aduc o ameliorare substantiala in starile hemoroidale, mai ales la persoanele sedentare si cu constipatie precum si la continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: