Dizenteria

Posted on 3 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , |

Este o afectiune foarte grava, infectioasa si contagioasa, care se manifesta printr-o dereglare in functionarea colonului, cu scaune dese si dureroase care contin mucozitati, sange si puroi, uneori chiar lipsite de materii fecale.

Boala este cauzata de prezenta unor germeni patogeni dizenterici (din genul Shigella) care patrund in organism odata cu alimentele (legume, fructe, apa) contaminate de muste purtatoare de bacili sau prin intermediul mainilor murdare. Incubatia dureaza 3-5 zile, cu manifestare brusca, febra mare si dureri abdominale violente.

Fiind o boala contagioasa, se poate declansa masiv in epidemii foarte periculoase. Cele mai mari ravagii au fost constatate in timpul celor doua razboaie mondiale si in urmatorii 3-5 ani dupa razboi, perioade cu saracie si lipsa de igiena optima.

Tratamentele fitoterapeutice

Se fac cu majoritatea speciilor vegetale care sunt eficiente si in combaterea diareei:

v      decocturi din:    

– radacini de angelica, cerentel, obligeana, rachitan, valeriana;    

– fructe de afin, coriandru, corn, fag si porumbar;    

– scoarta de stejar si salcie;

v      infuzii cu afin, cimbrisor, coada racului, iarba sarpelui, maces (flori), menta, mur, nuc, rachitan, sunatoare, traista ciobanului, troscot, turita mare, zmeur, trandafir (petale);

v      tinctura de afin si corn;

v      vin din herba de saschiu si scoarta de salcie;

v      ulei de sunatoare.

Regimul alimentar

In prima zi cu dizenterie, pe langa medicamentele si ceaiurile antiinfectioase si antispastice, tratamentul curativ consta din hidratarea continua a organismului cu zeama de orez, fara a consuma alte alimente.

Dupa incetarea scaunelor cu sange se recomanda supe continuare …

Anunțuri

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: