Constipatiile

Posted on 3 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , |

Constipatia este o stare patologica cu suferinte functionale care constau din dificultatea sau imposibilitatea de evacuare suficienta si la timp a  materiilor fecale, retinute in colon si in rect, datorita unui tranzit intestinal intarziat. Scaunele sunt rare, la intervale neregulate (peste 24 si chiar 48 ore), cu consistenta mult marita, provocand adesea ulceratii ale intestinelor, pierderi de sange, fisuri anale sau complicatii interne destul de grave,  cauzate de anumite boli digestive, acumulare de toxine care nu pot fi eliminate la timp, alimentatie saraca in fibre celulozice, exces de laxative sau alte medicamente. Perioadele de constipatie  pot fi intrerupte de perioade cu scaune normale sau cu falsa diaree.

Boala poate aparea de la varsta copilariei pana la adanci batraneti si poate fi considerata o afectiune in plina extindere, mai ales la persoanele din mediul urban datorita sedentarismului si a alimentatiei gresite. In aceste conditii este afectata circa o treime din populatia adulta, in deosebi femeile care sunt nevoite, adesea, sa foloseasca purgative.

Starea de constipatie este insotita de dureri abdominale, dureri de cap, insomnii, oboseala generala, lipsa poftei de mancare, limba incarcata, senzatie de balonare, colite, tumori intestinale, colon iritat, ocluzie intestinala, dischinezie rectala, afectiuni genitale la femei, prostatita si adenom de prostata, migrene, stari depresive, manifestari alergice si de nervozitate, cu mancarimi in zona abdomenului si a feselor si chiar unele tulburari psihice.  

In functie de factorii care determina starea de lenevire a stomacului, cu intarzierea peste limite a tranzitului intestinal, constipatia poate fi habituala (cronica), organica (simptomatica) si functionala (ocazionala).

Constipatia habituala este o forma primara, mai frecventa la femei cu multe nasteri, la batrani si la persoanele obeze cu viata sedentara. Cauzele care produc boala sunt legate de o alimentatie saraca in celuloza, dar bogata in alimente rafinate, fibre vegetale fine (paine alba, fripturi, branzeturi). Mai contribuie mult sedentarismul, care reduce tonusul musculaturii intestinale, statul in pat timp indelungat, intoxicatiile cu nicotina sau metale grele (plumb), utilizarea excesiva de laxative si purgative. In multe cazuri, constipatia este o reactie a unor boli de ficat, de stomac si intestine, ulcere gastrice si duodenale, apendicita, colecistopatii, precum si dupa aparitia unor factori psihici (stresuri) sau conjuncturali.

Constipatia organica este cauzata de unele afectiuni gastro-intestinale (tumori), leziuni pe canalul anal (inflamatii intestinale, hemoroizi, fisuri anale, prolaps anal) sau de tulburari postoperatorii si hormonale.

Constipatia functionala este cauzata de unele schimbari in regimul alimentar, deplasari lungi in alte localitati, nerespectarea unui program regulat al meselor si al scaunului si consumul in exces al anumitor medicamente (diuretice, hipotensoare, antidepresive, antiacide, produse cu fier).Tulburarile de motilitate ale colonului sunt produse fie prin spasme, fie prin atonie, cu localizari pe partea ascendenta a colonului din dreapta, pe portiunea stanga descendenta sau pe toata lungimea colonului. Spasmele si atonia pot coexista, un segment al intestinului fiind in spasme, iar altul in atonie.  

Daca durerea apare pe partea dreapta se poate confunda continuare …

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: