Colecistitele

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , , |

Colecistitele constau din inflamatii, acute sau cronice, ale peretelui vezicii biliare, in grade diferite (congestii, supuratii, gangrene), ca urmare a blocarii drenajului bilei prin canalele cistice ingustate. Frecventa bolii este substantial mai mare la femei cu varste intre 20-50 ani.

Colectistita acuta, foarte dureroasa, este provocata de infectii cu diferiti germeni microbieni (colibacili, streptococi, stafilococi, pneumococi, salmonele, bacilul tific si paratific). Acesti germeni ajung in colecist pe caile sanguine sau prin canalele care fac legaturile cu ficatul si cu duodenul.

Colecistita cronica este o inflamatie persistenta a peretilor supraingrosati, aparuta in urma formarii de calculi in interiorul vezicii (litiaza biliara) sau pe caile biliare (canalul hepatic si canalul coledoc). Mai intervin si alti factori: infectiosi, chimici, alergici, neurohormonali si distrofici. Boala mai apare in urma activarii unor afectiuni digestive (colita, apendicita, ulcere, refularea sucului pancreatic in colecist) sau prin  intoxicarea cu saruri de aur, barbiturice si antibiotice.

Bila care trece prin vezica devine tulbure datorita continutului in bacterii polinucleare, celule epiteliale, puroi, exsudat si, eventual, calculi.

Durerile provin din cresterea in volum a vezicii, cu mucoasa congestionata si pereti necrozati, uneori cu leziuni hemoragice superficiale. In afara de durerile puternice din zona hipocondrului drept, imediat sub coaste, se simt reflexe dureroase in spate si spre umarul drept. Urmeaza greturi, varsaturi bilioase, arsuri epigastrice, gust amar in gura dimineata, icter si subicter, balonari, constipatii, lipsa poftei de mancare, iritabilitate crescuta, astenie fizica sau intelectuala, oboseala, dureri de cap, febra cu frisoane, insomnii sau somn agitat cu cosmaruri, capacitate redusa de munca si de concentrare. Bolnavul este palid, tras la fata si prezinta transpiratii frecvente.

Complicatiile pot fi locale prin perforarea colecistului, urmata de o peritonita generalizata sau inchistata. Complicatiile la distanta sunt corelate cu obstructii ale canalului cistic sau coledoc si cu alte afectiuni (ciroza si ascita, icter infectios, angiocolita acuta, abcese hepatice, perforatie in peritoneu, pancreatita hemoragica, septicemie, tromboza venei porte si litiaza biliara cu tendinta de cancerizare. Prin blocarea mecanica a evacuarii ritmice a vezicii, microorganismele se inmultesc in interior si produc inflamatia mucoasei iar bila restanta determina depunerea de mal, nisip sau calculi biliari.

Crizele se intensifica dupa un consum excesiv de grasimi animale, sosuri cu rantasi, tocaturi, mezeluri, multe oua, tutun, cafea, alcool, sau la stari de stres, tensiune si oboseala.

Tratamentele fitoterapeutice

Au un arsenal larg de proceduri, folosind ceaiuri din plante cu proprietati continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: