Bolile arterelor periferice

Posted on 3 Martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , |

Cabinetele medicale sunt tot mai des vizitate de pacienti care descriu simptomele caracteristice arteritelor, in unele cazuri cu prea mare intarziere, cand sunt dirijati spre salile de chirurgie.

Arteritele sunt boli inflamatoare ale arterelor periferice, cu localizare mai frecventa la nivelul membrelor inferioare de unde se pot extinde in tot organismul.

Pot sa apara in doua forme de arteriopatii :

trombangeita obliteranta, mai frecventa la barbatii tineri, pana la varsta de 35-40 de ani, cu lezarea arterelor medii si mici de la picioare ;

arteriopatie ateroscleroasa, mai frecventa la varstnici dupa 55 de ani, cu afectarea arterelor mari (femurale, iliace si aorta), ingrosate prin calcifieri parietale, avand portiuni alternante de dilatari si de ingustari pana la obturare (arterita obliteranta).

In toate formele de boli arteriale, circulatia descendenta a sangelui devine deficitara, avand ca urmare o carenta de oxigen si de substante nutritive in tesuturi, care nu se mai pot debarasa de produsele de dezasimilatie, respectiv de toxinele depuse in sange. Arterele se ingusteaza, treptat, pana la obturare partiala sau totala, datorita unor cheaguri (trombus), aderente pe peretele interior al vasului sau datorita unor raniri prin traumatism local. Ulterior, cheagul de sange poate fi mobilizat de curentul sanguin si dirijat spre o ramura arteriala mult mai ingusta (cerebrala, pulmonara, splenica etc).

Primele simptome ale bolii apar sub forma de intepaturi, carcei si crampe in pulpele si gleznele picioarelor si senzatia de greutate si oboseala in timpul mersului prelungit pe jos sau la eforturi fizice. Uneori durerea de picioare poate sa apara chiar dupa 50-100 metri de mers dar, in urma tratamentelor, distanta de mers poate fi marita la 1-3 km, fara vreo senzatie neplacuta. Intr-un stadiu mai avansat al bolii, durerea devine permanenta, la ambele picioare, chiar in timpul repausului.

Incepand de la degete, picioarele  se racesc, atat iarna cat si vara si prezinta modificari de culoare, de la palid-albicios, la rosu-intens, violacee si chiar negre. Pielea devine lucioasa, uscata, neelastica, datorita lipsei de transpiratie. Unghiile sunt fragile si se deformeaza. Starea grava incepe din momentul in care piciorul prezinta ulceratii sau gangrene, foarte greu vindecabile, care incep de la degete si inainteaza spre  glezne si genunchi, concomitent cu atrofierea muschilor gambei.

Agravarea arteritelor se desfasoara in timp variabil, de la o persoana la alta, fiind influentata de unii factori favorizanti (fumat in exces, frig si umezeala, infectii, eforturi fizice si traume psihice). In unele cazuri, boala poate fi tolerata chiar cativa ani dar in alte cazuri are o evolutie rapida, mersul pe jos devine imposibil, durerile sunt insuportabile iar dupa aparitia ulceratiilor si a gangrenelor urmeaza, in mod fatal, amputarea, partiala sau totala, a unui picior sau chiar a ambelor picioare.

Un caz particular al afectiunilor arterelor il constituie continuare …

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: