Ateroscleroza coronariana

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

Ateroscleroza este o boala metabolica ale carei cauze sunt depunerile, pe peretii interni ai arterelor, ale unor substante grase, lipido-colesterolice si saruri de calciu care formeaza placi de ateroame. Notiunea deriva de la cuvantul grecesc „aterom – terci de faina” si a fost utilizata, prima data, in anul 1775, boala fiind demonstrata experimental la iepuri in anul 1913.

In paralel cu aceste depuneri are loc sclerozarea peretilor arterelor care devin rigizi in urma formarii unui tesut conjunctiv, cu pierderea elasticitatii. Treptat, lumenul arterelor se ingusteaza si chiar se poate astupa, dupa care urmeaza ruperea vaselor, formarea cheagurilor de sange si hemoragii care pun in pericol viata omului, mai ales atunci cand astuparea unei artere are loc intr-un organ foarte important (creier, inima, rinichi). Astfel se declanseaza boli grave (angina pectorala, cardiopatie ischemica, arterite, tromboze, infarct miocardic, congestie cerebrala) precum si alte tulburari locale ale arterelor coronare, cerebrale, renale si periferice la nivelul membrelor (picioare, maini).

Ateroscleroza poate incepe inca din copilarie, fiind depistata chiar la varsta de 10-12 ani, ulterior avand o evolutie lenta si progresiva. Adesea, boala este o consecinta a inaintarii in varsta, la peste 40-50 de ani, mai frecventa cu 30 % la barbati decat la femei. Barbatii contracteaza boala cu aproximativ 10 ani mai devreme, indeosebi alcoolicii si fumatorii inraiti, persoanele sedentare, supraponderale, stresate si mari consumatoare de grasimi animale, dulciuri si cafele in exces. Exista si cazuri de predispozitie ereditara.

Suferinzii de ateroscleroza acuza dureri de cap, hipertensiune arteriala, tulburari de vedere si auz, ameteli, oboseala permanenta, scaderea memoriei si a capacitatii de munca intelectuala, insomnii, depresii psihice, agitatie nervoasa, extremitati reci, carcei musculari, uneori lipotimii. In ultima etapa poate sa apara hemiplegia. Trebuie mentionat ca ateroscleroza este una dintre principalele cauze de deces.

Dupa declansarea bolii apar factori favorizanti care duc la simptome de agravare si la aparitia unor noi afectiuni. Trebuie sa se evite formarea colesterolului sanguin la plafoane supranormale, mai ales a colesterolului LDH (forma rea), evitarea fumatului, a obezitatii, sedentarismului, supraalimentatiei cu lipide si glucide rafinate, excesul  de sare, stari de anevrism, surmenaj fizic si psihic, viata incordata si dezordonata, traume psihice de durata. Daca nu sunt controlati acesti factori, poate surveni hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, angina pectorala, cardiopatia ischemica, dureroasa sau nedureroasa, insuficienta cardiaca, hemoragii cerebrale, ramolisment cerebral, gangrene nevindecabile, reumatisme de diferite etiologii.

Tratamentele fitoterapeutice

Pentru combaterea aterosclerozei si dizolvarea colesterolului se utilizeaza, in uz intern, ceaiuri cu plante care prezinta actiuni diuretice, depurative, laxative, colagog-coleretice, sedative, vasodilatatoare si hipotensive. Aceste plante sunt recomandate mai mult in scop profilactic pentru evitarea cauzelor care duc la ateroscleroza. Ele vor contribui la dizolvarea colesterolului sanguin, la prevenirea oxidarii colesterolului si a formarii de cheaguri circulante prin artere si vene.

In acest scop, se vor face continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: