Afectiunile gastrice si ulceroase

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , |

Intreaga populatie, indiferent de varsta, asteapta cu mare nerabdare venirea primaverii care aduce invierea naturii, innoirea vietii si speranta spre o sanatate deplina. Exista insa multe persoane care se gandesc, cu grija, la posibilitatea reaparitiei durerilor gastrice si ulceroase ce le terorizeaza in fiecare primavara.

Bolile gastrice si ulceroase sunt afectiuni cu o frecventa foarte ridicata pe plan mondial. Datele statistice arata ca peste varsta de 30 de ani sunt afectate circa 20 % din persoane iar la varsta de peste 60 de ani procentul bolnavilor ajunge la 66%.

1. Gastrita

Este primul semnal dureros al unei dereglari aparute in aparatul digestiv. Se manifesta prin inflamarea mucoasei gastrice, cu evolutie acuta sau cronica, adesea asociata cu inflamatia duodenului dand gastro-duodenita.

Gastrita acuta este de scurta durata dar de mare intensitate dureroasa, fiind declansata de agenti externi cu efecte corozive cum ar fi: alcoolurile tari, unele medicamente (aspirine, sulfamide, cortizon, fenilbutazona, corticosteroli, antinevralgice, antibiotice), inghitirea voita sau accidentala a unor substante toxice (soda caustica, salicilati, barbiturice, pesticide, mercur, acid sulfuric etc), toxiinfectii alimentare, exces alimentar si consum de alimente puternic condimentate, prea reci sau prea fierbinti.

Mucoasa gastrica devine congestionata, de culoare rosie, se umfla si prezinta, uneori, erodari superficiale, cu usoare ulceratii sau atrofieri. Bolnavul simte dureri in epigastru, continue sau intermitente, arsuri urmate de greturi, varsaturi, constipatie, balonari si febra.

Gastrita cronica este de lunga durata, fiind provocata de factori iritanti cum sunt tutunul, alcooluri tari consumate timp indelungat, alimentatia la ore neregulate. La acestea se adauga focarele interne de infectie ca sinuzita, amigdalita, abcesele dentare si bronsita.

Mai toti alcoolicii si fumatorii sufera de gastrite si, ulterior, de ulcere si de ficat. Bolnavul simte dureri violente sau difuze in capul pieptului, arsuri epigastrice, greturi si varsaturi, salivatie abundenta si dureri de cap, mai accentuate dupa mesele copioase cu grasimi prajite, afumaturi, rantasi si sosuri grase. Treptat, boala evolueaza spre enterocolite, ulcere, hemoragii interne si cancer gastric.

Tratamentele fitoterapeutice

Depind de tipul gastritelor si de cauzele care le provoaca.                                                             

Gastritele hiperacide se trateaza continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: