Afectiunile cardiace

Posted on 3 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , |

Inima este cel mai perfectionat motor pe care trebuie sa-l ingrijim cu cea mai mare atentie pentru a-i asigura o functionare normala in tot cursul vietii. Intr-un organism perfect sanatos, inima este programata sa functioneze peste 120 de ani, fapt confirmat de sutele si miile de cazuri de longevivi.

Din nefericire, in cursul vietii, omul este expus, cu voie sau fara voie, la diferiti factori externi si interni, care erodeaza aparatul cardiovascular, declansand unele maladii legate de functionarea inimii si de reteaua de circulatie a sangelui. Din acest motiv bolile cardiace constituie, in prezent, cauza cea mai frecventa a mortalitatii, depasind 50% din motivatia deceselor.

In zilele geroase de iarna ca si in cele de canicula excesiva, cel mai mult sufera bolnavii de inima, carora li se  recomanda o atentie deosebita la impactul cu aerul foarte rece din unele zile.

Principalele afectiuni care duc la scurtarea nedorita a vietii, mult inainte de potentialul de functionare a mecanismelor cardiace, sunt angina pectorala, cardiopatia ischemica si insuficienta cardiaca, la care se asociaza si alte dereglari functionale grave la nivelul inimii si a sistemului circulator (hipertensiunea si hipotensiunea arteriala, tahicardia, bradicardia, extrasistolele, ateroscleroza coronariana, arteritele, flebitele si trombozele). 

1. Angina pectorala

Este afectiunea care consta din crize acute, foarte dureroase, la nivelul musculaturii inimii, cu reflexe spre umarul si bratul stang sau catre abdomen (descrise de bolnav ca o gheara). Durerile aparute noaptea sunt insotite frecvent de o stare de anxietate, respectiv frica de moarte iminenta.

Boala este provocata de ingustarea, organica sau spastica, a arterelor coronare ceea ce diminueaza aportul de sange si de oxigen spre miocard, instalarea aterosclerozei sau formarea unor cheaguri de sange pe artere sau vene. Poate evolua spre tahicardie (puls accelerat), aritmie cardiaca sau chiar catre infarct miocardic, prin obturarea (ingustarea) unor segmente ale arterelor,  indeosebi la varste inaintate.

Aparitia crizelor este favorizata de o serie de factori care trebuie evitati: treceri bruste la temperaturi extreme (geruri sau arsita), eforturi fizice si intelectuale, alergari in forta (ex. dupa vehicule), mersul pe distante mari, mese copioase cu exces de alcool si tutun, stari emotive (suparari, decese in familie, divorturi, detentie, vizionarea unor competitii sportive si a unor filme de groaza). 

2. Cardiopatia ischemica

continuare …

Reclame

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: