Saschiul

Posted on 26 februarie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , , , |

saschiu.jpgVINCA MINOR L.

Familia Apocynaceae 

Alte denumiri populare: sascau, brabanoc, brebenel, banut, caprifoi, cununita, pervinca, violeta vrajitoarei. 

Descriere

Planta perena, erbacee, cu tulpina taratoare, partial lemnoasa, lunga pana Ia 1 m. Frunzele sunt persistente, groase si lucioase, cu forme eliptice, de culoare verde inchis. Florile sunt albastre-violacee, cu 5 petale.Inflorirea are loc in lunile aprilie-iunie. 

Raspandire

Creste spontan in loocuri umbroase (paduri de fag si stejar), tufarisuri, cranguri sau se cultiva in parcuri si cimitire ca planta ornamentala.  

Organe utilizate: Herba Vincae minoris – partea aeriana a plantei fara radacini.  

Proprietati terapeutice

v      hipotensive, vasodilatatoare;

v      antidiabetice, depurative, diuretice;

v      antihemoragice, astringente, spasmolitice, antifebrile;

v      antigalactogoge;

v      antiscorbutice, tonic digestive, aperitive, antianemice, fortifiante. 

Actiuni specifice

v      scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea circulatiei sanguine Ia nivel cerebral, diminuarea ritmului cardiac, dilatarea arterelor cerebrale si prevenirea aterosclerozei si a tahicardiei neurovegetative (datorita vincaminei);

v      stimulent cerebral prin transportul normal al sangelui, oxigenului si substantelor minerale;

v      scaderea glicozuriei in diabet si reducerea senzatiei de sete;

v      combate hemoptizia tuberculoasa, hemoragiile nazale, uterine si hemoroidale;

v      combate ametelile in convalescente si anemii sau in cazul pierderii memoriei;

v      vindeca ulceratiile sangerande, plagile deschise, echimoze, contuzii, prin grabirea cicatrizarii.

Este considerat cel mai bun remediu pentru persoanete in varsta cu probleme de circulatie cerebrala, cu pierderea memoriei si imbatranirea prematura a tesuturilor din creier (boaIa Alzheimer). 

Forme de utilizare

UZ INTERN

v      Decoct din 40 g de frunze uscate Ia 1 litru de apa; se fierbe 2-3 minute, se infuzeaza 10 minute si se beau zilnic 3 ceaiuri caldute pentru scaderea tensiunii arteriale sau se bea, neindulcit, in loc de apa zilnica de catre persoanele cu diabet sau bolnave de leucoree.

v      Macerat din 100 g de frunze uscate si maruntite in 1 litru de vin rosu timp de 10 zile, obtinand o bautura tonica aperitiva si antihemoragica din care se consuma, zilnic, cate 2-4 linguri, inainte de mese.

v      Infuzie din 100 g de frunze uscate Ia 1 litru de vin muscat fierbinte; se Iasa sa infuzeze 15 minute in vas acoperit, se strecoara, se indulceste si se bea cate un pahar inainte de fiecare masa, in caz de anemie, convalescenta si ameteIi. 

UZ EXTERN

v      Infuzie din 20 g de herba uscata Ia 1 litru de apa clocotita; se infuzeaza 10-15 minute, se strecoara si se foloseste pentru comprese sau spalaturi in ulcere sangerande, ulceratii, plagi, contuzii, ca vulnerar, cicatrizant si antihemoragic sau pentru irigatii vaginale in leucoree.

v      Decoct din 50 g de frunze uscate Ia 1 litru de apa; se fierbe 3 minute, se infuzeaza 10 minute, se strecoara si se aplica sub forma de lotiuni in plagi recente, echimoze (vanatai) provocate de loviri, caderi sau izbituri. Se mai poate folosi sub forma de gargara in angine, amigdalite si faringite.

v      Cataplasme cu plante verzi, zdrobite si aplicate pe sanii tumefiati Ia intarcarea sugarilor, in scopul opririi secretiei laptelui sau aplicate pe echimoze si contuzii. 

Alte utilizari

v      In zootehnie se da Ia vaci pentru intarcare timp de 2 saptamani, alternativ, intr-o zi 2 maini saschiu si in alta 2 maini de menta.

Reclame

Make a Comment

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: