Reţetă pentru prepararea bitterului suedez

Posted on 26 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , |

Articol publicat in ziarul Evenimentul din 07.02.2004

Bitterul suedez este cunoscut ca fiind un panaceu universal, bun la toate şi ajutînd în vindecarea tuturor bolilor. Nu este chiar aşa, dar în mare parte este adevărat. Sînt multe afecţiuni în care bitterul suedez ajută în vindecare, dar nu vindecă singur. Efectul acestui bitter este mai mult unul profilactic. Pe de altă parte, cînd este vorba bitter ca remediu terapeutic, tot românul crede că acesta trebuie să fie neapărat “suedez”. Or, există reţete de bitter terapeutic care nu au nici o legătură cu plantele medicinale din zona Suediei. Poate că o anumită reţetă a fost, la un moment dat, suedeză şi numele produsului s-a generalizat, păstrîndu-se pînă astăzi…

Iată o reţetă de bitter “suedez”, oferită de prof.univ.dr. Constantin Milică, doctor în fiziologie vegetală, specialist în fitoterapie şi coordonator al Centrului Aroma Iaşi: frunze de aloe (30 g), răşină de brad (10 g), rădăcină de şofran sau rădăcină de stînjenel (5 g), flori de salcîm (10 g), frunze de dafin sau scorţioşoară pisată (10 g), frunze de frasin (20 g), fructe de fenicul sau anason (10 g), troscot sau rădăcină de rubarbă (20 g), genţiană (20 g; se poate înlocui cu 50 g pelin şi 5 g anghinare), rădăcină de scaiete (10 g), angelică (10 g), fructe de ienupăr (20 g boabe pisate), flori de soc (20 g), ţintaură (30 g), tătăneasă (20 g), rostopască (20 g), salvie (20 g), valeriană (20 g), coriandru (20 g), anghinare (20 g), gălbenele (30 g), sunătoare (30 g), ciuboţica cucului (25 g), urzică (30 g), pufuliţă cu flori mici (30 g), coada calului (30 g), coada şoricelului (30 g), unguraş (30 g), traista ciobanului (25 g), vîsc (25 g), pedicuţă (30 g), osul iepurelui (25 g), cimbru (30 g) şi pătlagină (30 g). Acest amestec de plante, uscate şi mărunţite, se pune în 3 litri de alcool de 40 grade sau ţuică tare. Se amestecă de două ori pe zi şi se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle mici, de culoare închisă. Pot fi păstrate mai mulţi ani de zile. Cu cît lichidul obţinut stă mai mult, cu atît are un efect terapeutic mai puternic. Profilactic, se iau 2 linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara. Linguriţa de bitter se diluează într-o cană cu ceai de plante sau apă şi se ia cu jumătate de oră înainte de masă.

About these ads

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers

%d bloggers like this: