Remedii contra tuberculozei pulmonare

Posted on 20 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

 Articol publicat in ziarul Evenimentul din 18.04.2002.

Medicii au constatat ca, in ultimul timp, cazurile de tuberculoza s-au inmultit ingrijorator in nordul Moldovei. Numarul bolnavilor de tuberculoza internati in spitalele iesene este in continua crestere. Sint temeri ca, daca nu este controlat strict si in totalitate, fenomenul s-ar putea extinde pina la o adevarata epidemie de TBC.

Declansarea tuberculozei este datorata prezentei in aer a minusculului bacil Koch, care se transmite cu multa usurinta de la persoanele bolnave la cele sanatoase, prin expectoratii, picaturi de sputa eliminate prin tuse si stranut sau prin praf bacilifer rezultat din uscarea sputei ce contine bacili. Bacilul Koch intra in corp prin caile respiratorii si se localizeaza, in principal, la nivelul bronhiilor, dind tuberculoza pulmonara sau la nivelul ganglionilor, dind tuberculoza ganglionara. Exista numerosi factori care sensibilizeaza organismul si apoi il lasa prada inmultirii bacilului. Boala apare frecvent la copii si tineri, care au o rezistenta mai redusa a organismului. Printre acesti factori sint contactul direct cu omul bolnav, racelile, gripa, subalimentatia, surmenajul, oboseala cronica, viata dezordonata si neigienica (miini murdare) si, mai ales, fumatul.

Tratamentul tuberculozei pulmonare este de lunga durata, iar succesul vindecarii depinde in mare masura de momentul depistarii bolii. Dupa cum ne-a spus prof. univ. dr. Constantin Milica, coordonatorul Centrului Aroma din cadrul Universitatii Agronomice Iasi, in afara tratamentului alopat al tuberculozei, cu spitalizare, se poate utiliza si o terapie naturista complexa, cu rol adjuvant in vindecare, folosind in primul rind plante medicinale care au proprietati mineralizante, prin continutul ridicat in acid silicic:

• Decocturi in amestec de coada calului, podbal, troscot, menta, fructe de ienupar, conuri de hamei si rizomi de pir, indulcite cu miere de albine si luate zilnic in cantitati de 3-4 cani/zi, timp de 3-6 luni consecutiv.

• Pentru completarea necesarului de vitamine, in special in perioada de primavara, se vor consuma zilnic 1-2 cani cu infuzie de fructe de maces si catina alba, cu frunze de urzica si de ciubotica cucului.

• Cu rol hemostatic, antiseptic, depurativ, diuretic, expectorant si fluidifiant al secretiilor bronsice, se recomanda decoctul din flori de siminoc, luminarica si trifoi rosu, frunze de podbal, tuia, salvie si patlagina, herba de plaminarica, coada calului, traista ciobanului si troscot.

• Rezultate foarte bune in tratarea tuberculozei pulmonare s-au mai obtinut cu tinctura 10 la suta, 10-60 de picaturi, sau decoct 2-4 la suta, 150-250 ml (pentru copii jumatate din aceste doze), ambele remedii de 2-3 ori/zi, intre mese, 1-2 luni pe trimestru, din roua cerului (Herba Droserae) 10 parti, lichen de piatra (Lichen Islandicus) 10 p, rostopasca (Herba Chelidonii) 1 p, frunze de tuia 10 p si frunze de potbal 20 p.

• Efecte deosebite are tratamentul cu ulei de pin, cite 20 de picaturi in putina apa, de 3 ori/zi, cu 20-30 de minute inaintea meselor principale, 2-3 saptamini/luna.

• Macerat de hrean ras (1-2 radacini in 500 g miere) din care se ia cite o lingura, cu 30 minute inainte de mesele de prinz si de seara, vitaminizant si mineralizant prin continutul ridicat de saruri de fier, calciu, magneziu, potasiu si sodiu.

• Se mai poate prepara o pasta din petale de trandafir pentru dulceata (100 g) macerate timp de 5 zile in miere de albine (150 g), din care se iau zilnic 3-4 linguri.

• Este bine sa se consume polen (cura cu doza de atac), drojdie de bere (30 g zilnic), argila terapeutica, bors de tarite, macerat de aloe, macerat de orz verde cu miere, fulgi de orz si griu germinat.

In regimul alimentar se vor consuma indeosebi ficat, ulei vegetal, peste, galbenus de ou moale, smintina, unt, mult lapte cald, brinzeturi, patrunjel, morcov, spanac, lamii, salate si sucuri de legume proaspete, sucuri si siropuri de fucte (macese, coacaze negre, catina alba, mere, pere). Acest regim asigura necesarul de vitamine (C, B) si impiedica acumularea acidului lactic in miocard, evitind aparitia insuficientei cardiace.

About these ads

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 33 other followers

%d bloggers like this: