Traheita

Posted on 4 martie 2008. Filed under: Proprietati medicinale ale plantelor, fructelor si legumelor | Etichete:, , , , , , |

Este o inflamatie a mucoasei traheala, manifestata prin tuse seaca urmata de expectoratie (mucoasa sau purulenta) si durere ca o arsura in spatele sternului. Treptat, in conditii de frig, umiditate si raceala, are loc o evolutie spre tuse violenta, variabila ca durata, insotita deseori de o stare generala de guturai si se asociaza, de obicei, cu laringita si bronsita.

Tratamentele fitoterapeutice se fac cu:

v      Infuzie din flori (de arnica, lavanda, lumanarica, nalba de gradina, soc), flori si frunze (de podbal si nalba de cultura), frunze (de salvie), herba (de isop, cimbrisor, cimbru de cultura), seminte (de asmatui).

v      Infuzie de turita mare (Agrimonia) – 1 lingurita herba la 250 ml apa clocotita); se infuzeaza acoperit 15 minute si se beau 2 cani pe zi.

v      Decoct din radacini (de iarba mare si lemn dulce).

v      Decoct din lichen de padure (1 lingurita herba la 250 ml apa); se fierbe 15-20 minute si se beau 2 cani pe zi.

v      Decoct din herba de busuioc si toporasi, radacini de iarba mare si seminte macinate de fenicul (in parti egale); din amestec se iau 2 lingurite la 250 ml apa, se fierbe 10 minute, se infuzeaza 5-10 minute si se beau 2 cani pe zi (dimineata si seara).

v      Decoct din flori de nalba, herba de isop, cimbrisor, podbal, scai vanat, radacini de nalba mare, frunze de patlagina (in parti egale); din amestec se iau 2 lingurite la 250 ml apa, se fierbe 15 minute si se beau 3 cani pe zi, dupa mese, adaugand cate 1 lingurita de bitter suedez.

v      Decoct din 1 lingurita seminte de gutui si 2-3 smochine la 400 ml apa; se fierbe 5 minute, se infuzeaza acoperit 5 minute si se beau cate 50 ml la intervale de 2 ore.

v      Decoct din 5 cepe care se fierb intr-un litru de infuzie din muguri de brad; se adauga 10 g miere de albine si se beau 2 cani pe zi.

v      Sirop din 100 g isop care se opareste cu 1 litru apa clocotita, se infuzeaza o ora, se strecoara si se amesteca cu 1,5 kg miere de albine; se pune pe baia de apa pentru cateva momente, se amesteca bine si se iau cate 4-6 linguri pe zi.

v      Sirop din 100 g frunze de patlagina, bine spalate, care se trec prin masina de tocat, se adauga putina apa, 300 g zahar si 250 g miere; se fierbe la foc mic, se amesteca continuu pana la formarea unui lichid vascos care se toarna in borcane uscate si incalzite. Se pastreaza in frigider si se ia, zilnic, cate o lingura inainte de fiecare masa (la copii cate o lingurita).

v      Sirop din 100 g muguri de pin tocati marunt care se macereaza 12 ore in 100 ml alcool 70º; se adauga 1 litru apa clocotita, se lasa la macerat inca 6 ore, se strecoara si se adauga 200 g zahar la 100 ml solutie care se fierbe impreuna pana capata o consistenta siropoasa. Se iau cate 5-6 lingurite pe zi.

In uz extern se face o gargara, de 3-4 ori pe zi, cu un decoct dintr-un amestec din flori de mac rosu, toporasi, nalba mare si iarba mare, radacini de pir si frunze de varza (in parti egale); din amestec se ia o lingurita si se fierbe 2-3 minute in 250 ml apa, avand efecte in fluidizarea secretiilor si usurarea respiratiei.

Pe piept se aplica un unguent cu extract uleios din muguri de brad si pin, peste care se pun comprese sau cataplasme din frunze de patlagina si de varza, terci de faina de mustar.

Regimul alimentar

Se bazeaza, in proportie de 75-80%, pe sucuri si cruditati si siropuri pentru afectiuni pulmonare (5-8 lingurite pe zi).

About these ads

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: